Svet 18.9.2015 8:37

V Trstu se začenja druga izdaja festivala zamejcev Slofest

Trst, 18. septembra - V Trstu se bo danes tudi uradno začel drugi Slofest, ki bo v treh dneh prikazal dejavnost, ustvarjalnost in dosežke slovenskih organizaciji v deželi Furlaniji - Julijski krajini. Po vrsti predfestivalskih dogodkov na Tržaškem, Goriškem in v Benečiji ter današnjih prireditvah bo otvoritvena slovesnost potekala zvečer na Borznem trgu v Trstu.

Današnji program Slofesta se bo pričel že dopoldne s fotoorientacijo, medkulturnimi igrami in vodenimi ogledi po poteh slovenskega Trsta, ki bodo namenjeni učencem višjih letnikov tržaških in goriških šol z italijanskim in slovenskim učnim jezikom. Trst bodo lahko iz drugačne perspektive popoldne spoznavali tudi odrasli.

Popoldne bodo v palači Gopčević gostili okroglo mizo z naslovom Demitiziranje mita: Trst od večkulturnosti k medkulturnosti. Drugi aspekt večkulturnosti bo tema druge okrogle mize o poučevanju slovenščine v italijanskih šolah, ob pogovorih pa pripravljajo tudi tečaj slovenščine v 20 minutah.

Osrednja slovesnost se bo začela ob 20. uri s koncertom orkestra Glasbene matice. Zasedbo učencev in profesorjev bo vodil Igor Zobin. Koncertu bo sledila premiera nove koprodukcije Slovenskega stalnega gledališča v Trstu, društva Razseljeni in Glasbene matice z naslovom Kako postati Slovenci v 50. minutah.

Drugi festivalski dan bo uvedel pogovor s filozofoma Renato Salecl in Pierangelom di Vittoriom, temu bo sledil pogovor v organizaciji založbe Mladike, na katerem bodo Marija Pirjevec, Magda Jevnikar in Neva Zaghet spregovorile o slovenski književnosti v Trstu. Zvečer bo posvečen glasbenim dogodkom.

Nedeljsko dopoldne bodo zaznamovali maša, otroški program in literarni pogovor z Marko Sosičem, popoldne pa bodo v sklopu festivala sprejeli pohodnike, ki so se iz Rezije podali peš v Trst. Sledil bo nastop folklornih skupin iz Italije, Avstrije in Hrvaške, ki bo sklenil dogajanje na trgu pred selitvijo v Kulturni dom, kjer bo zvečer proslava ob 70. obletnici Radia Trst A in 20. obletnici slovenske televizije na deželnem sedežu RAI.

V sklopu festivala organizatorji napovedujejo tudi pester spremljevalni program. Med drugim bodo v palači Costanzi odprli razstavo marin Alberta Sirka, v trgovinski zbornici multimedijsko razstavo Slovenski skladatelji našega prostora. V občinski galeriji Fittke se bodo pričele projekcije izbora filmov Kinoateljeja in RAI. Danes pa bosta od 17. ure dalje na sporedu dokumentarca o Borisu Pahorju in o zgodovini Glasbene matice, so sporočili iz Zveze slovenskih kulturnih društev.