Svet 21.9.2015 6:00

Primer Gurlitt oktobra na berlinskih gledaliških deskah

Berlin, 21. septembra - Zgodba zbiratelja Corneliusa Gurlitta, v čigar münchenskem stanovanju so cariniki marca 2012 odkrili okoli 1300 umetniških del, prihaja na berlinske gledališke deske. V dramsko obliko jo je prelil britanski avtor Ronald Harwood. Predstava z naslovom Degenerairana umetnost bo v berlinskem Renesančnem gledališču premiero doživela 4. oktobra.

"Ponosni smo, da nam je Harwood zaupal praizvedbo svojega dela," je dejal intendant gledališča Horst-H. Filohn, ki že 30 let vodi enega zadnjih zasebnih gledališč v Berlinu. Režijo bo prevzel Torsten Fischer, v glavni vlogi bo nastopil Udo Samel, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Nemški cariniki so v Gurlittovem stanovanju v München našli okoli 1300 del modernih klasikov, kot so Pablo Picasso, Henri Matisse, Franz Marc, Paul Klee in Max Beckmann. Racijo so izvedli, ker so Gurlitta sumili utaje davkov. Kasneje so v Gurlittovem drugem stanovanju v avstrijskem Salzburgu odkrili še 200 umetnin.

Gurlitt, ki je umrl maja lani v starosti 81 let, potem ko je bil že mesece hudo bolan, je trdil, da je zakoniti lastnik umetnin. Strokovnjaki po drugi strani menijo, da so več sto del iz njegove zbirke nacisti zaplenili njihovim prvotnim lastnikom, predvsem bogatim Judom v času holokavsta.

Številne umetnine naj bi pridobil Gurlittov oče Hildebrand, ki je bil v času nacizma ugleden trgovec z umetninami. Nacisti so mu dovolili prodajo t.i. degenerirane umetnosti, zasežene v muzejih in drugod.

Gurlitt je svojo zbirko z oporoko zapustil Muzeju lepih umetnosti v švicarskem Bernu.