Slovenija 18.9.2015 11:25

V Cankarjevem domu začetek štiridnevnega festivala Earzoom

Ljubljana, 18. septembra - V Cankarjevem domu se bo danes začel 7. festival Earzoom, ki v tokratni izdaji gosti mednarodno platformo Music Tech Fest (MTF). Štiridnevni dogodek je zasnovan kot festival novih zamisli. Združuje performanse in predstavitve, instalacije in spodbuja mreženje. V sklopu festivala bo potekal tudi 24-urna platforma hackaton - #MTFHacks.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Festival Earzoom pokriva celoten sistem glasbeno-tehnološkega področja ter združuje tako glasbenike, skladatelje, predstavnike glasbene industrije kot glasbenotehnološke start-upe, ustvarjalce aplikacij, razvijalce opreme, umetnike, performerje, raziskovalce, ustvarjalce in hekerje. Organizator festivala je Inštitut za raziskovanje zvočnih umetnosti.

Letošnja izdaja gosti mednarodno platformo MTF. Gre za festival glasbenih idej, ki pokriva celoten sistem glasbene tehnologije. MTF dogodki so se zvrstili že v Berlinu, Parizu, Londonu in Umeaji, podobno dogajanje pa organizatorji napovedujejo tudi v Ljubljani.

Poleg osrednjih dogodkov, v obliki koncertov, predstavitev in predavanj, bo v okviru festivala potekal tudi 24-urni hackaton - #MTFHacks. Ta platforma omogoča mednarodnim razvijalcem strojne in programske opreme skupno delo na izboljšavah in vzpostavljanju različnih manjših tehničnih projektov. Ob mednarodnih akterjih sodobne elektronske glasbe bodo predstavljeni tudi številni slovenski ustvarjalci.

Earzoom ponuja pestro dogajanje domala ves dan. Danes ga bosta uvedla dogodka o znanosti glasbe in glasbi znanosti, na katerem bodo sodelovali številni akterji. Večerno dogajanje bo posvečeno vplivu glasbe na podzavest. Dogajanje v Cankarjevem domu bo v nedeljo sklenil #MTFSessions, na katerem se bodo mednarodno priznani umetniki z novimi glasbenimi inštrumenti povezali z domačimi glasbeniki in ustvarjali nove kontekste glasbenega sodelovanja.

Festival bo zaokrožil ponedeljkov mednarodni simpozij #MTFResearch, ki bo potekal v Muzeju sodobne umetnosti na Metelkovi, so sporočili organizatorji.

Vstop na vse dogodke je prost, a se je nanje treba predhodno najaviti, saj je število sedišč omejeno.