Slovenija 18.9.2015 13:19

Na Vrhniki bodo odprli prenovljeni Cankarjev dom

Vrhnika, 18. septembra - Na Vrhniki bodo drevi odprli prenovljeni Cankarjev dom. Kot je za STA povedal župan občine Vrhnika Stojan Jakin, je bil objekt iz leta 1938 potreben prenove, saj več ni zmogel slediti povpraševanju in trendom. Po prenovi pričakujejo povečanje obiska, poleg tega bo s povečanjem kvadrature v njem prostore našlo več društev.

Cankarjev dom na Vrhniki je bil zgrajen leta 1938 kot Prosveti dom. V Cankarjev dom so ga preimenovali leta 1946. Pred prenovo je bil brez ventilacije, energetsko potraten, prostorov je bilo premalo, poleg tega so bili nefunkcionalni, je pojasnil Jakin.

S prenovo so objekt energetsko sanirali, v dvoranah uredili prezračevanje, uredili so evakuacijske poti ter nove sanitarije, izboljšali pa so tudi funkcionalnost prostorov. Zgradili so prizidek ter uredili okolico, kjer so uredili novo parkirišče.

V prizidku so uredili t.i. lutkovno sobo, kjer se bodo lahko vrstile tudi lutkovne predstave, in baletno sobo, vendar so to, kot pravi Jakin, zaenkrat delovna imena. Kaj se bo dogajalo v njih, bodo še videli. Poleg tega so v prizidku uredili nove sanitarije in čajno kuhinjo ter stopnišča.

S prenovo so pridobili 300 kvadratnih metrov površin. Po prenovi pričakujejo, da se bo obisk povečal, saj so z njo tudi izboljšali pogoje. S prenovo pa je nenazadnje tudi Občina Vrhnika pridobila na področju kulture in umetnosti, saj je zdaj na razpolago več prostorov in bo v njem lahko več društev. Z energetsko sanacijo so tudi znižali stroške Cankarjevega doma, zato se bo lahko ta v prihodnje v večjem delu pokrival sam, je še dejal vrhniški župan.

Obnova je stala 1.183.000 evrov, kar 724.000 sredstev so pridobili iz evropskega sklada za regionalni razvoj, 459.000 evrov je zagotovila Občina Vrhnika iz proračuna.