Svet 19.9.2015 6:00

Slovenski lutkarji na priznanem francoskem festivalu lutkovnih gledališč

Pariz, 19. septembra - V francoskem mestu Charleville-Mezieres se je v petek začel priznani mednarodni festival lutkovnih gledališč, ki bo potekal do 27. septembra. Uradni festivalski program s svojimi predstavami krojijo tudi Lutkovno gledališče Maribor in Lutkovno gledališče Ljubljana ter lutkovna ustvarjalca Matija Solce in Mateja Bizjak Petit.

Ljubljana. Slovenski lutkar, igralec, glasbenik in režiser Matija Solce. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenski lutkar, igralec, glasbenik in režiser Matija Solce.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Lutkovno gledališče Maribor bo na festivalu sodelovalo s predstavo Proces ali Žalostna zgodba Josefa K. v režiji Solceta in dramaturgiji Jelene Sitar Cvetko. Solce bo na festivalu gostoval tudi s svojo avtorsko predstavo Vesele kosti, nastalo pod okriljem Teatra Matita.

Lutkovno gledališče Ljubljana bo uprizorilo predstavo Turlututu v režiji Solceta in dramaturgiji Bizjak Petitove, ki je nastala v sodelovanju s francoskim Kulturno ustvarjalnim centrom za mlade. Ta bo na festivalu sodeloval tudi z razstavo-predstavo Glava ob glavi v režiji Bizjak Petitove.

V spremljevalnem programu festivala bo v mestu Tinqueux za mesec dni na ogled tudi lutkovni projekt Hiše otrok in umetnosti in gledališča Zapik V deželi prstnih lutk v režiji Sitar Cvetkove in Igorja Cvetka.

Udeležba slovenskih lutkarjev na tako odmevnem festivalu je odsev kakovosti slovenskega lutkarstva in rezultat vzpostavljanja stikov med Francijo in Slovenijo, za kar že več let skrbi Bizjak Petitova, ki v bližini Charleville-Mezieresa vodi Kulturno ustvarjalni center za mlade. Lutkovno promocijo je po Franciji vsa leta svojega mandata spodbujala in podpirala tudi Veronika Stabej kot veleposlanica Republike Slovenije v Parizu, so sporočili iz centra.

Mednarodni festival lutkovnih gledališč Charleville-Mezieres je največji tovrstni dogodek na svetu. Na njem so predstavljene lutke najrazličnejših kultur, tradicij, krajev in časa, prefinjenost in zapletenost lutkovnih tehnik ter razsežnosti lutkovnega ustvarjanja. Severno francosko mesto vsaki dve leti v sklopu festivala gosti več sto predstav in več tisoč gledalcev. Vse navedeno so razlogi, da je festival tudi pomembna platforma za razvoj lutkovnega gledališča, menijo v Lutkovnem gledališču Maribor.