Slovenija 19.9.2015 0:30

V portoroškem Avditoriju bodo nocoj razglasili dobitnike vesen

Portorož, 19. septembra - Festival slovenskega filma (FSF) bo nocoj v portoroškem Avditoriju dosegel vrhunec s podelitvijo vesen v različnih kategorijah in drugih nagrad za filmsko ustvarjalnost. V sklopu 18. FSF bodo do nedelje prikazali okoli sto filmov, med njimi se jih 63 poteguje za festivalske nagrade. Letošnja bera nudi sedem slovenskih celovečercev in dokumentarec.

Portorož. Avditorij Portorož. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Portorož.
Avditorij Portorož.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Žirija v sestavi Simon Pintar, Polona Petek, Varja Močnik, Siniša Gačić in Gregor Božič bo zvečer podelila 12 vesen v različnih kategorijah. Na razpolago ima še osem vesen, ki jih lahko podeli v primeru, če katero od del na določenih področjih izredno izstopa.

Poleg vesen bodo ob zaključku festivala podelili še šest nagrad pokroviteljev, med njimi nagrado za Stopovo igralko oziroma igralca leta. Sklepni dan festivala bo popoldne zaznamovala podelitev nagrade kosobrin ob deseti obletnici Društva slovenskih režiserjev, prejel jo bo scenski tehnik Janez Petretič Ive. Večer bo zaokrožil nastop Vasko Atanasovski Tria.

Nagrado Metoda Badjure za življenjsko delo na področju filmske umetnosti je že ob torkovem odprtju FSF prejela producentka Dunja Klemenc. Njej v čast so pripravili tudi razstavo.

Lani je vesno za najboljši celovečerni film osvojil Boj za Siniše Gačića. Presenečenje je bil študentski film Prespana pomlad Dominika Menceja, ki je med drugim prejel nagrade za najboljši kratki film, režijo in scenarij.

V nedeljo bo kljub nocojšnji podelitvi nagrad festival še utripal. Žirija bo svoje glasove obrazložila na dopoldanski novinarski konferenci, med drugim bo ob 19.30 na sporedu posebna filmska projekcija v režiji Jureta Breceljnika. Prvotno napovedano projekcijo filma Terra Magica so zaradi nepričakovanih zapletov organizatorji nadomestili z njegovim drugim filmom Divji.

Ob 21. uri si bo v nedeljo v Avditoriju mogoče ogledati zmagovalne filme letošnje izdaje FSF, ki jih bodo 23. septembra predvajali tudi v Slovenski kinoteki v Ljubljani.