Svet 20.9.2015 6:00

Flavtistka Eva Nina Kozmus navdušila na avstrijskem festivalu

Dunaj, 20. septembra - Mlada slovenska flavtistka Eva Nina Kozmus je navdušila na mednarodnem poletnem festivalu komorne glasbe Allegro Vivo v avstrijski regiji Waldviertel. Nastopila je na enem od treh zaključnih koncertov. Festival se je sklenil v soboto.

Enaindvajsetletna slovenska flavtistka je skupaj s festivalskim ansamblom Academia Allegro Vivo nastopila v Koncertu za flavto in orkester Jacquesa Iberta. Kot je poročala avstrijska tiskovna agencija APA, so se v skladbi iz leta 1934 znova veselili odlične solistke, ki je prepričala s "presenetljivo tehniko in veliko osebnostjo".

Tema letošnjega festivalskega poletja v regiji Waldviertel v Spodnji Avstriji, 37. po vrsti, je bila Navdih, v središču je bila glasba Francije in francosko govorečih držav. Festival poleg koncertov ponuja tudi mojstrske tečaje.

V Celju rojena Eva Nina Kozmus je doslej edina slovenska glasbenica, ki je zmagala na evrovizijskem tekmovanju mladih klasičnih glasbenikov. Z delom Ibertovega koncerta za flavto je leta 2010 na Dunaju med sedmimi finalisti najbolj prepričala žirijo, ki ji je predsedoval madžarski skladatelj in dirigent Peter Eötvös. Pred tem je že prejela nekaj nagrad na domačih in tujih tekmovanjih.