Slovenija 25.9.2015 8:00

V Mestni galeriji Nova Gorica razstava fotografij Jerneja Humarja

Nova Gorica, 25. septembra - V Mestni galeriji Nova Gorica bodo ob 20. uri odprli razstavo fotografij Jerneja Humarja. Pod naslovom Odvodi in dovodi bo predstavljena njegova najnovejša serija fotografij na temo vode. Avtor se vodi in pokrajini, ki jo ta ustvarja, posveča v zadnjih letih, so zapisali v galeriji.

Po besedah likovnega kritika Vasje Nagyja Humar ne fotografira spektakularnih prizorov, ampak gre večinoma za anonimne ali vsaj le redkim poznane kraje. Njegove fotografije niso podobe s potovanj po eksotičnih krajih, temveč so posnete v domačih logih. Prizori so navadni, nekako domači, vendar vseeno neznani, saj ne gre za fascinantne motive, ki smo jih že videli ali slišali o njih, je zapisal Nagy.

Humar, diplomant slovite praške šole FAMU, je z dosedanjim opusom že večkrat dokazal, da lahko prehaja med različnimi zvrstmi in žanri fotografije, da njegove stvaritve delujejo vizualno prepričljivo.

Vendar pa se gledalec težko znebi povezave fotografske podobe z resničnostjo tistega, kar je bilo fotografirano. "Čeprav gre za podobe, ki delujejo kot prispodobe in so pred gledalcem samostojne, si prizore na njih vedno v duhu predstavljamo tudi kot stvari v nekem drugem prostoru in času. Realizem fotografskega medija je tako prepričljiv, da je prelahko pozabiti na njegov učinek in enostavno verjeti. Tako dobijo fotografirane stvari dvojno življenje," je še zapisal Nagy.

Humar je po končani srednji strojni šoli začel študirati strojništvo, nato pa je leta 1997 opravil sprejemni izpit na praški Akademiji odrskih, filmskih in televizijskih umetnosti, smer dokumentarna fotografija. Leta 2002 je s serijo Brezdomci diplomiral pod mentorstvom Viktorja Kolarja.

Je dobitnik tretje nagrade na Emzinovem fotografskem natečaju za ciklus Subway leta 2000. Svoje fotografije razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah doma in na tujem. Živi in dela v Novi Gorici.