Svet 22.9.2015 5:00

Nizozemska želi kupiti Rembrandtovi deli, naprodaj za 160 milijonov evrov

Amsterdam, 22. septembra - Nizozemska želi kupiti sliki nizozemskega slikarja Rembranta van Rijna (1606-1669), ki ju francoska družina Rothschild prodaja za 160 milijonov evrov. Kot je za nizozemski radio povedala nizozemska ministrica za kulturo Jet Bussemaker, pogajanja zaenkrat potekajo dobro. Na ministrstvu so pripravljeni priskrbeti polovico zneska.

Nizozemska, Amsterdam. Dela nizozemskega slikarja Rembrandta v muzeju Rijksmuseum v Amsterdamu. Foto: Xinhua/STA

Nizozemska, Amsterdam.
Dela nizozemskega slikarja Rembrandta v muzeju Rijksmuseum v Amsterdamu.
Foto: Xinhua/STA

"Gre za zdaj ali nikoli. Če ju ne bomo kupili zdaj, bosta prišli v roke bogatih naftnih šejkov, in potem ju javnost ne bo videla nikoli več," je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa dejala ministrica.

Rembrandt je poročna portreta, na katerih sta upodobljena par Maerten Soolmans in Oopjen Coppit, naslikal leta 1634. Upodobljenca sta naslikana v naravni velikosti. Po ocenah strokovnjakov sta portreta v Rembrandtovem zgodnjem opusu edinstvena.

Portreta je leta 1877 neka nizozemska plemiška družina prodala družini Rothschild, ki ju sedaj ponuja naprodaj.

Rembrandt van Rijn se je rodil v Leidnu na Nizozemskem kot sin premožnega mlinarja. Študiral je slikarstvo v rojstnem mestu in od leta 1623 v Amsterdamu. Med letoma 1625 in 1631 je delal v Leidnu, nato v Amsterdamu. Leta 1634 se je poročil z bogato Saskio van Uylenburg. Po materini in ženini smrti je zašel v hude finančne težave. Moral je prodati hišo in dragocenosti, da je izplačal dolžnike.

Ustvaril je okoli 700 slik, 300 grafik in več kot 1600 risb. Izbiral je svetopisemske in mitske motive ter izdeloval portrete, žanrske prizore, tihožitja in alegorije. Med njegovimi najpomembnejšimi deli so slike Nočna straža, Anatomija dr. Tulpa, Predstojniki suknjarskega ceha in Vrnitev izgubljenega sina.