Svet 22.9.2015 5:30

Tutankamonovo grobnico v Egiptu bodo zaprli zaradi obnove

Kairo, 22. septembra - Grobnico legendarnega deškega faraona Tutankamona v Dolini kraljev v Egiptu bodo oktobra zaprli zaradi obnove, je sporočil egiptovski minister za starine in dediščino Mamduh al-Damati. Oblasti so se za obnovo grobnice, ki jo je leta 1922 blizu Luksorja odkril britanski arheolog Howard Carter, odločile, ker jo želijo zaščititi.

Egipt, Kairo. Mumije, več kot 3.000 let staro Tutankamonovo bogastvo, staroegipčanski nakit, živalske mumije. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Egipt, Kairo.
Mumije, več kot 3.000 let staro Tutankamonovo bogastvo, staroegipčanski nakit, živalske mumije.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Grobnica namreč velja za "eno najbolj pomembnih arheoloških najdišč Egipta", je odločitev utemeljil al-Damati. Mumijo kralja Tutankamona bodo preselili v nadomestno grobnico, ni pa še jasno, koliko časa bodo obnovitvena dela na grobnici, ki bodo vključevala tudi nova tla, trajala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Faraon Tutankamon, ki je umrl pri svojih 19. letih leta 1324 pr. n. št. po le devetih letih vladanja, je najbolj znan po dragocenostih, ki so jih našli v njegovi grobnici. Med njimi je tudi 11 kilogramov težka posmrtna maska iz čistega zlata, okrašena s kamnino lapis lazuli in poldragimi kamni.

Januarja letos je zlata Tutankamonova maska krasila naslovnice časopisov zaradi nepravilnega restavratorskega posega, ki je na neprecenljivi relikviji v egipčanskem muzeju v Kairu pustila skorjo posušenega lepila. Strokovnjaki v muzeju so namreč popravljali brado, ki se je odlomila z maske.

Mesto Luksor na bregovih Nila, ki šteje pol milijona prebivalcev, je muzej na prostem, bogat s templji in grobnicami iz starodavnega Egipta.