Slovenija 22.9.2015 13:27

Na Krasu se bo začel 12. literarni festival Revija v reviji

Ljubljana, 22. septembra - Na slovenskem Krasu in v Trstu bo pod okriljem založbe KUD Apokalipsa med 24. in 27. septembrom potekal 12. mednarodni festival Revija v reviji. Na festivalu, ki bo posvečen krajšim literarnim oblikam, predvsem haikujem, bodo gostili literate, urednike, založnike in likovne umetnike iz 13 držav.

Festival bodo uradno odprli v četrtek na slovesnosti v škocjanski cerkvi, ki ji bo sledilo prvo mednarodno avtorsko branje. Tudi v prihodnjih dneh bodo branja stalnica festivalskega programa. Četrtkov večer bo zaznamoval še pogovor o preminulem makedonskem pesniku Igorju Isakovskemu (1970-2104), ki ga bosta z njegovo soprogo Kalino Bunevsko Isakovsko vodila koordinatorja festivala Primož in Stanka Repar.

Petkovo dopoldne v škocjanskem muzeju bo, kot je na novinarski konferenci povedal Repar, namenjeno predstavitvam novih knjižnih izdaj, povezanih s projektom Revija v reviji ter predstavitvam izdaj tujih založb. Med drugim bodo predstavili tudi reviji Akt v Apokalipsi in Apokalipsa v Aktu - vzajemen projekt med revijo Apokalipsa s srbsko literarno revijo Akt. Opoldne bo potekal pogovor o prihodnosti festivala.

Popoldne bo v Muzeju slovenskih filmskih igralcev poleg avtorskega branja ponudilo več dogodkov, povezanih s haikuji. Na ogled bosta razstava Hoka No Haiku slovaškega umetnika Jana Kudličke in postavitev haiku stripa srbskega avtorja Dejana Bogojevića. Zmagovalcem 18. natečaja, ki so ga razpisali za haiku, bodo podelili nagrade, sledila bo predstavitev slovenske haiku antologije. Petkov večer bo sklenil multimedijski performans Haiku multivizija, ki ga bo izvedel Lado Jakša.

V soboto se bo festival selil v Trst, kjer bodo v kavarni San Marco odprli knjižni in revialni mini sejem in podelili nagrado za najboljšega založnika, ki jo je lani prejel Isakovski. Literarnemu branju in predstavitvam knjižnih novitet bo zvečer sledil pogovor s tujimi založniki. Festival bo v nedeljo v kraški vasi Lokev sklenil knjižni sejem.

Založba je ob festivalu poskrbela za več knjižnih novitet, danes so predstavili pesniško zbirko Jurija Hudolina Prištinski dnevnik, ki je nastala v času njegove rezidence v Prištini. Hudolin v pesmih tematizira razmere na Kosovem. Po njegovih besedah se lahko berejo tudi kot opozorilo pesnika, ki kaže na družbeno stanje izoliranega Kosova, in med drugim pod vprašaj postavlja vlogo evropskih človekoljubnih organizacij. To je že 300. knjiga založbe.