Slovenija 22.9.2015 14:17

Svetovni glasbeni dnevi: Druga priložnost za predstavitev slovenske glasbe

Ljubljana, 22. septembra - Nekaj dni pred izvedbo Svetovnih glasbenih dnevov v Sloveniji je društvo skladateljev predstavilo festival glasbe današnjega časa, ki bo v Ljubljani od 26. septembra do 2. oktobra. "Želimo opozoriti svet, da je Slovenija močna po ustvarjalni in izvajalski plati ter da ima močno zaledje mladih skladateljev," je dejal umetniški vodja Pavel Mihelčič.

Srbija, Beograd. Glasba, koncert, note. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

Srbija, Beograd.
Glasba, koncert, note.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Za Slovenijo je festival, ki ga bo gostila drugič po letu 2003, izjemna priložnost, da se slovenski skladatelji predstavijo svetu, obenem pa tudi dragocena informacija zanje in za občinstvo, da se seznanijo z aktualnimi glasbenimi smernicami drugod, je prepričan Mihelčič.

Po njegovih besedah je bil izziv soočiti trenutno slovensko glasbeno ustvarjalnost z ustvarjalnostjo okrog 50 držav, članic Mednarodnega združenja za sodobno glasbo, ki Svetovne glasbene dneve kot svojo osrednjo dejavnost seli po svetu. V vsaki gostujoči državi mora biti predstavljeno najmanj eno delo posamične nacionalne sekcije, država gostiteljica jih ima lahko več.

Na natečaju izbrana dela bodo, delno tudi zaradi pomanjkanja sredstev, ob peščici tujih solistov izvedli slovenski glasbeniki. Poleg približno 50 tujih kompozicij bo v osrednjem programu 40 slovenskih skladb, tretji poudarek bo na mladih slovenskih skladateljih, ki se bodo predstavili v spremljevalnem delu, je smernice festivala opisal Mihelčič.

Za simbol so si izbrali ljubljansko Tromostovje, ki se s Stritarjeve ulice razširi v tri smeri, s čimer želijo ponazoriti, da obstajajo stične točke, smeri pa so različne, vsak ustvarjalec lahko najde svojo pot, je dodal Mihelčič.

Na Tromostovju se bodo Svetovni glasbeni dnevi v soboto, večer pred nedeljskim otvoritvenim koncertom s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, tudi simbolno začeli z Delavsko godbo Trbovlje. Poslušalci in glasbeniki se bodo nato prek Slovenske filharmonije, kjer bo nastopil orkester Slovenske vojske, sprehodili do univerze, kjer bodo festival naznanile fanfare in posebej za to priložnost nastala skladba Nejca Bečana, posvečena ljubljanskim mostovom.

Glavnina osrednjih koncertov bo v Slovenski filharmoniji, ki je eden od partnerjev projekta. Sklepni koncert s filharmoničnim orkestrom bo v Cankarjevem domu.

Društvo slovenskih skladateljev bo v času prireditve odprlo vrata okrog 120 pričakovanim tujim kolegom, ki se bodo lahko seznanili z njihovo dejavnostjo in notnimi edicijami, je povedal predsednik društva Nenad Firšt.