Svet 23.9.2015 5:30

V Amsterdamu bodo odkrivali vzporednice med Van Goghom in Munchom

Amsterdam, 23. septembra - Van Goghov muzej v Amsterdamu je na novo veliko razstavo umestil vzporednice med dvema slovitima umetnikoma, Vincentom van Goghom in Edvardom Munchom. Postavitev, naslovljena Munch: Van Gogh, bo soočila več kot 100 slik in risb obeh avtorjev, ki veljata za očeta moderne. V središču bosta Muchov Krik in Van Goghovo Zvezdnato nebo nad Reno.

ZDA, New York. Van Goghov avtoportret v muzeju v Amsterdamu. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

ZDA, New York.
Van Goghov avtoportret v muzeju v Amsterdamu.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Nizozemec Van Gogh (1853-1890) in Norvežan Munch (1863-1944) se nista nikoli srečala, kljub temu pa sta si njun pogled na svet in umetnost sorodna v več pogledih. Poleg tega je Munch poznal Van Goghovo delo in se pri njem navdihoval, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V njuni umetnosti in osebnem življenju je nenavadno veliko vzporednic, je dejal direktor amsterdamskega muzeja Axel Rüger. "Oba sta se povečala velikim življenjskim temam: življenjskemu ciklu, trpljenju, ljubezni, strahu," je povedal Rüger. Njuna dela so živobarvna, intenzivna, ekspresivna in radikalna, piše na spletni strani muzeja.

Razstava, ki jo bodo odprli v petek in bo na ogled do 17. januarja prihodnje leto, bo eden od vrhuncev letošnjega Van Goghovega leta. Mineva namreč 125 let od njegove smrti. V muzeju je zato na ogled tudi veliko del iz zasebnih zbirk, ki so le redko na ogled v galerijah.

V Amsterdamu pričakujejo okrog 400.000 obiskovalcev. V Munchovem muzeju v Oslu si je razstavo, kjer je bila postavljena od začetka maja do začetka septembra, ogledalo več kot 150.000 ljudi.