Svet 25.9.2015 6:00

Verzelova Anatomija zamrznjene geneze na ogled v Trstu

Trst, 25. septembra - Na tridnevni razstavi Umetnost/Znanost/Biotehnologija, ki jo bodo danes odprli v palači Costanzi v sklopu 4. evropskega salona znanstvenih raziskav Next, bo na ogled projekt Anatomija zamrznjene geneze slovenskega umetnika Deana Verzela. V projekt so vključene kreacije iz delov človeških trupel, ki so bila donirana v znanstveno-raziskovalne namene.

Postavitev Umetnost/Znanost/Biotehnologija bo v okviru salona Next z naslovom Biologos - prihodnost življenja na ogled do nedelje. Na razstavi, ki jo pripravlja Gruppo 78 pod kuratorstvom mednarodno priznane umetnostne zgodovinarke Marie Campitelli, bodo predstavljena umetniška dela avtorjev, v katerih se znanost in tehnologija prelivata v umetnost, je za STA povedal Verzel.

Verzel v projektu Anatomija zamrznjene geneze ustvarja kreacije iz delov človeških trupel. Realiziral ga je leta 2011 na Inštitutu za anatomijo Medicinske fakultete v Ljubljani. Ob tem je nastal video material tehničnega in ustvarjalnega postopka dela in kot končni produkt serija umetniških fotografij.

Sprva je Verzel v velike ledene bloke zamrznil zlate ribice, nato roki, s katerimi je reinsceniral Michelangelovo poslikavo Sikstinske kapele, nazadnje pa je iz para glav ustvari figuri nune in papeža. Zadnji projekt Nuna/Papež je bil zaradi kriminalistične preiskave na zahtevo komisije za medicinsko etiko uničen tik pred studijskim fotografiranjem umetniškega objekta. Kot je za STA povedal Verzel, so mu po zaključku preiskave iz okrožnega državnega tožilstva sporočili, da je šlo za krivo ovadbo.

"Mislim, da je pri vsej tej zgodbi, vsaj kar se tiče medicine, šlo predvsem za moralno paniko, z uničenjem edinega materialnega dokaza pa za zaščito pred morebitnimi negativnimi posledicami, ki bi zaradi mojega umetniškega delovanja znotraj javne medicinske ustanove lahko nastale," je pojasnil umetnik.

Dodal je, da bo projekt Nuna/Papež v postprodukciji dokončan z izdelavo dveh fotografskih portretov, ki bosta povzeta iz ohranjenega video zapisa umetniškega dela v nastajanju.

Anatomijo zamrznjene geneze je Verzel prvič predstavil v razstavišču Monfort Obalnih galerij Piran leta 2013 v sklopu razstave Primorska likovna umetnost: nek drug pogled 1990-2013. Nato je projekt gostoval še na lanskem festivalu IZIS.

Na razstavi v Trstu bodo poleg Verzelovega projekta kot predogled večje razstave, ki bo v palači Costanzi gostovala med 14. novembrom in 4. decembrom, med drugimi na ogled Silicij danskega ustvarjalca Carla Emila Carlsena, Meduze, morska čudesa med umetnostjo in znanostjo italijanske umetnice Lucie Flego ter delo mehiškega umetnika in znanstvenika Daniela Romera Nieta, ki likovno tematizira kozmološke motive od kaosa do kozmosa.