Slovenija 23.9.2015 11:30

V okviru projekta Rastem s knjigo razdelili skoraj 45.000 knjig

Ljubljana, 23. septembra - Javna agencija za knjigo že več let s knjižnicami, šolami in drugimi ustanovami pripravlja nacionalni projekt Rastem s knjigo, ki spodbuja mlade k branju. Letos so v okviru projekta 22.000 sedmošolcem podarili delo Damijana Šinigoja Iskanje Eve, 22.500 dijakom prvih letnikov pa strip Živalska kmetija Andreja Rozmana - Roze in Damijana Stepančiča.

Ljubljana. Knjige. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Obe knjigi, Šinigojev mladinski roman in stripovska knjiga Živalska kmetija, ki jo je po literarni predlogi dela Georga Orwellla Živalska farma (1945) priredil Roza, ilustriral pa Stepančič, sta izšli pri založbi Miš.

Gre za nacionalni projekt, saj vključuje vse osnovne šole v Sloveniji in zamejstvu ter vse splošne knjižnice. S projektom želijo osnovnošolce in srednješolce motivirati za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic.

S projektom je v šolskem letu 2006/2007 začelo ministrstvo za kulturo, najprej so bile vanj vključene le osnovne šole. Javna agencija za knjigo (JAK) RS je projekt prevzela ob svoji ustanovitvi leta 2009. Izvaja ga skupaj s splošnimi knjižnicami, osnovnimi in srednjimi šolami, osnovnimi šolami s prilagojenim programom, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter osnovnimi in srednjimi šolami v zamejstvu, sodeluje pa tudi z učitelji, ki poučujejo slovenščino v t.i. sobotnih šolah v ZDA in Avstraliji, pri dopolnilnem pouku v tujini in v Evropskih šolah, piše na spletni strani JAK.

V lanskem šolskem letu so dijaki prvih letnikov prejeli roman Suzane Tratnik Ime mi je Damjan, sedmošolci pa knjigo Slavka Pregla Odprava zelenega zmaja z ilustracijami Marjana Mančka.