Svet 24.9.2015 5:00

V Berlinu razstava Botticellijeva renesansa

Berlin, 24. septembra - V berlinski Slikarski galeriji je na ogled razstava z naslovom Botticellijeva renesansa. Postavitev, ki združuje več kot 150 eksponatov, predstavlja vpliv italijanskega slikarja Sandra Botticellija ne le na umetnost, ampak tudi na oblikovanje in modo do današnjih dni, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Poleg Botticellijevih so na ogled še nekatere druge mojstrovine evropske umetnosti, ki so jih med drugim ustvarili Rene Magritte, Andy Warhol, David LaChapelle in Cindy Sherman.

"Tekom te umetnostnozgodovinske hoje v vzvratno smer skušamo Botticellija osvoboditi vsega, kar se je tekom stoletij kot čebulna lupina ovilo okoli njega," je dejal Michael Eissenhauer, generalni direktor Berlinskih državnih muzejev, pod okriljem katerih deluje Slikarska galerija.

Sandro Botticelli (1445-1510) se je rodil v Firencah. Najprej se je učil zlatarske obrti. Kot slikar se je zgledoval pri Filippu Lippiju in Masacciu, predvsem glede natančnega podajanja svetlobe in senc, a je bil sam še bolj natančen. Od leta 1470 je imel svojo delavnico. Veliko je ustvarjal za Medičejce, leta 1481 pa je na povabilo papeža Siksta IV. odšel v Rim in slikal v Sikstinski kapeli. Od leta 1482 je ponovno delal v Firencah.

Pod vplivom italijanskega meniha in reformatorja Girolama Savonarole je okrog leta 1491 prenehal obdelovati antične motive, nekaj slik je celo zažgal. Po Savonarolovi smrti je slikal le še v mračnem asketskem slogu. Zadnja leta je preživel v dolgovih in telesno povsem oslabljen. Med njegovimi najbolj poznanimi deli sta Alegorija pomladi in Rojstvo Venere.

V Berlinu bo razstava na ogled do 24. januarja, v Londonu pa jo bodo lahko videli od marca do julija 2016.