Slovenija 24.9.2015 11:33

Sezono Jazz Ravne odpira Big Band RTV Slovenija

Ravne na Koroškem, 24. septembra - Na Ravnah na Koroškem drevi začenjajo deveto abonmajsko sezono Jazz Ravne. Ta zajema osem koncertov domačih in tujih glasbenikov ter vse koncerte 11. Festivala slovenskega jazza, ki bo oktobra. Uvodoma drevi na Ravnah igra Big Band RTV Slovenija, sezona, ki se z nekaj koncerti podaja na ulice, pa prinaša še lastno produkcijo, projekt Marko skače.

Ljubljana. Glasbila, glasba, saksofon. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Glasbila, glasba, saksofon.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Uvodni koncert abonmajske sezone bo drevi ob 20. uri v Kulturnem centru Ravne, kjer bo Big Band RTV Slovenija pod vodstvom Lojzeta Krajnčana nastopil z lahkotnim latino programom in gostoma, pevko Ano Bezjak in Ninom Mureškičem na tolkalih.

Festival slovenskega jazza letos ponovno gostijo na Ravnah, od 15. do 17. oktobra, v dveh tednih pred dogodkom pa se bodo ustvarjalci Jazza Ravne podali še na tematske obiske v ravenske vrtce in osnovne šole ter na ulice. Koncerti jazz festivala se bodo odvijali večinoma v klubu Kompleks, nekaj jih bo tudi na prostem v ravenskem mestnem jedru in še na treh lokacijah, Kulturni center Ravne pa bo v okviru festivala gostil jazz in bobnarsko delavnico.

Tik pred koncem oktobra na Ravne prihaja še hrvaški baritonist Daniel Čačija, ki je bil po izboru ameriške revije Downbeat mladi vokalist leta 2013. Na Ravnah se bo predstavil skupaj z mednarodno zasebno glasbenikov.

Novembra bo v okviru abonmaja nastopila italijansko-ameriška zasedba Pericopes+1 s preigravanjem glasbe, v kateri se prepletajo vplivi italijanskega jazza, post-rocka, avantgarde in minimalistične komorne glasbe. Za decembrski abonmajski koncert bodo poskrbeli slovenski Prismojeni profesorji bluesa, v januarju 2016 pa ustvarjalci abonmaja Jazz Ravne napovedujejo koncert zasedbe Oleg Markov Organ Trio & Guido Jeszenszky.

Po uspešnem projektu Zbudimo kralja Matjazza, ki je bil prva resna produkcija programa Jazz Ravne, so se letos mladi iz KD Drugi zvoki lotili nove lastne produkcije z imenom Marko skače. Prva predstava na Ravnah bo na slovenski kulturni praznik, 8. februarja.

Nato bo konec februarja v okviru abonmaja na Ravnah še koncert zasedbe Jaka Kopač Quartet, abonmajsko sezono pa bodo 19. marca 2016 sklenili s koncertom mednarodne zasedbe Georgie Fame & Jazz Continuo.