Slovenija 24.9.2015 13:00

Dan evropskih jezikov kot spodbuda pri učenju tujih jezikov

Ljubljana/Koper, 24. septembra - Evropski dan jezikov, 26. september, je namenjen osveščanju javnosti o bogati kulturni in jezikovni različnosti v Evropi ter o pomenu učenja jezikov za utrjevanje evropskih načel strpnosti in medsebojnega razumevanja. Evropska komisija v Sloveniji pred soboto v sklopu tedna jezikov pripravlja pester program.

Ljubljana. Svetovni jeziki, slovarji, učbeniki za tuje jezike. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Svetovni jeziki, slovarji, učbeniki za tuje jezike.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Pred 26. septembrom, ki ga je Svet Evrope prvič razglasil v evropskem letu jezikov leta 2001, se bo zvrstila vrsta dogodkov. Med drugim pisatelj Žiga X. Gombač in ilustrator Ivan Mitrevski vsako jutro predstavljata izvirno detektivsko zgodbo Minute za tatinsko jezikanje, s katero opozarjata na večjezičnost ter pomen učenja in znanja tujih jezikov.

Obiskovalci lahko obiščejo stojnice z informacijami o jezikih v Evropi ter sodelujejo v jezikovnih igricah, zavrtijo kolo sreče in si prislužijo nagrade. Ves teden je odprta Knjižnica pod krošnjami, ki v branje ponuja dela številnih evropskih avtorjev. Do 26. septembra je na voljo tudi nagradni spletni jezikovni kviz Štekaš jezike?

Letošnjemu Evropskemu dnevu jezikov se pridružujeta Europe Direct Koper - Capodistria in zavod PiNA, ki bosta v soboto v Kopru pripravila prireditev, ki bo vključevala Tržnico jezikov, Evropski filmski maraton in Jezikovni prigrizek. Namen dogodka je na zanimiv način predstaviti in približati 19 različnih jezikov, vključno z Braillovo pisavo in esperantom, ter spodbuditi k učenju novih jezikov in kultur. Pri brezplačnih dogodkih bodo sodelovali Jezikovna šola Eurocenter ter več društev in ustanov iz Slovenije in Italije.

Ob evropskem dnevu jezikov je Eurostat podal nekaj statističnih podatkov o jezikih in njihovem učenju. V letu 2013 naj bi se kar 17,7 milijona osnovnošolcev oziroma 81,7 odstotkov učencev v osnovni šoli učilo vsaj en tuji jezik. Od tega naj bi se en milijon osnovnošolcev (4,6 odstotkov) učil dveh ali več tujih jezikov. Najbolj pogost in priljubljen jezik je angleščina, ki se ga uči 16,7 milijona vseh osnovnošolcev v Evropi.

Med državami, kjer se večina osnovnošolcev uči tujega jezika, so Ciper, Luksemburg, Malta, Avstrija, Hrvaška, Italija, Španija in Francija, medtem ko se je Slovenija skupaj z Belgijo in Portugalsko znašla na samem repu. Tujega jezika naj bi se po podatkih Eurostata učilo le 49,8 odstotka učencev, ki obiskujejo osnovno šolo.

V Evropski uniji je trenutno 24 uradnih jezikov.