Slovenija 25.9.2015 8:44

Prva premiera LGL avtorska predstava Nike Bezeljak Žabe so žabe

Ljubljana, 25. septembra - Prva premiera letošnje sezone Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) bo predstava po predlogi slikanice Žabe so žabe avtorice in režiserke Nike Bezeljak. V ospredju predstave, namenjene otrokom, starim več kot tri leta, bo prijateljstvo med ribakom in paglavcem.

Ljubljana, Krekov trg. Lutkovno in Šentjakobsko gledališče Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Krekov trg.
Lutkovno in Šentjakobsko gledališče Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Na Odru pod zvezdami LGL bo, kot so zapisali v gledališču, "na zaprašenem podstrešju v stari glasbeni skrinjici" zaživela zgodba o različnih svetovih ribaka in paglavca. Njuno prijateljstvo se stke, preden paglavec zraste v žabca, skoči iz ribnika na kopno in odkrije še en svet, za katerega ni vedel, da obstaja.

Poln prigod in vtisov se vrne v domači ribnik k prijatelju. Ribak lahko o svetu nad gladino le sanjari, riše ga v svoji domišljiji in po njem zahrepeni tako močno, da ga želi izkusiti tudi sam. Predstavo je navdahnilo delo priljubljenega avtorja slikanic Lea Lionnija.

"Ribe so ribe, žabe so žabe in jaz sem jaz, je čudovito sporočilo otroku, ki se začenja zavedati samega sebe v odnosu do najbližjih in drugih, se osamosvaja ter vzpostavlja tako v svojem lastnem notranjem svetu kot tudi v pestrem vsakdanu," piše na spletni strani gledališča.

V predstavi igrata Maja Kunšič in Asja Kahrimanović, ob njima pa še Klemen Bračko, Jelena Ždrale in Slobodan Ilić. Za likovno podobo je poskrbela Nina Šulin, za glasbo Bračko, scenografka je Larisa Kazić. Predstavo v obliki glasbene slikanice poleg senčnih in ploskih ustvarjajo tudi mehatronične lutke.

V novi sezoni LGL načrtujejo deset novih uprizoritev. Med slovenskimi novitetami sta Groznovilca Jane Bauer v režiji Matjaža Fariča in Gugalnica za vse Anje Štefan v režiji Ajde Valcl. V sredo, 30 septembra, pa se obeta marionetna predstava Mojca Pokrajculja. Priljubljena slovenska pripovedka Mojca Pokrajculja bo v sodobni interpretaciji Eke Vogelnik zrcalila današnji duh časa.