Slovenija 25.10.2015 5:00

Perpetuum Jazzile na vokalni ekstravaganci prvič z The Swingle Singers

Ljubljana, 25. oktobra - Vokalna ekstravaganca, kot je vokalna skupina Perpetuum Jazzile poimenovala svoje vsakoletne koncerte v Cankarjevem domu ob vstopu v novo sezono, bo tokrat v Gallusovo dvorano pripeljala britansko skupino The Swingle Singers, petkratno dobitnico grammyja. Prvi od treh koncertov bo nocoj ob 20. uri, ponovitvi bosta v ponedeljek in torek.

Ljubljana. Koncert skupine Perpetum Jazzile. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Koncert skupine Perpetum Jazzile.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Perpetuum Jazzile koncerte vokalne jazzovske in popularne glasbe pod imenom Vokal Xtravaganzza v Cankarjevem domu prireja že deseto leto. Na njih predstavlja programske novosti pred začetkom nove sezone.

Kot je za STA razkril menedžer Boštjan Usenik, so poslušalcem pripravili žanrsko raznolik program. V njem bodo predstavili krstno izvedbo nove slovenske skladbe, ki jo je zanje napisal skladatelj Marko Gregorič, vokalno pa so jo v slogu big banda priredili sami. Nadalje bodo izvedli znano rock skladbo Footloos in novo priredbo ene od Avsenikovih poskočnic.

Nekoliko drugačnega duha bo v spored vnesla skladba brazilske pevke Elis Regina Sai dessa, s katero so se glasovno prvič lotili brazilskega funka. Načrtujejo tudi eno največjih mojstrovin skupine Queen, ki pa je pred samo izvedbo ne razkrivajo.

Koncerti bodo, kot je za Perpetuum Jazzile značilno, izvedeni izključno z vokali, njihov mentor Peder Karlsson se jim bo predvidoma pridružil na dveh koncertih.

Vrhunec pa pričakujejo ob dejstvu, da so v goste letos prvič povabili eno vodilnih a cappella skupin na svetu, The Swingle Singers iz Londona. Skupino je leta 1963 ustanovil Ward Swingle, znan po svojem revolucionarnem pristopu k vokalni glasbi. Perpetuum Jazzile jo štejejo med svoje vzornike in "krivce", da se je slovenska zasedba v 80. letih prejšnjega stoletja tudi zbrala.

Na njenem repertoarju so priredbe tako popularnih skladb, ki so jih podpisali denimo Björk, Annie Lennox in The Beatles, kot del klasičnih skladateljev Bacha in Mozarta ter tudi dela sodobne glasbe, med drugim Luciana Beria. Skupina trenutno šteje sedem članov.

Po veliki trojni premieri novega koncertnega programa bodo Perpetuum Jazzile do konca leta gostovali na Kitajskem ter v Avstriji, Franciji in Estoniji, piše na njihovi spletni strani.