Svet 26.9.2015 5:30

Escherjev muzej v Haagu obiskovalce zavaja z reprodukcijami

Haag, 26. septembra - Escherjev muzej v Haagu obiskovalce zavaja z razstavljanjem reprodukcij, meni kurator Fundacije M.C. Escherja Mark Veldhuysen. Okoli 150 umetnikovih del je v muzeju razstavljenih v dogovoru z omenjeno fundacijo. Kot pravi Veldhuysen, bi reprodukcije morale biti označene, a niso, zato se je po pomoč obrnil na mestne oblasti.

Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal Veldhuysen, so z muzejem dogovorjeni, da se original, ki je v izjemno slabem stanju in je potreben restavriranja, lahko nadomesti z reprodukcijo, vendar mora biti ob njej obvestilo.

A na razstavi ni videti nobenih tovrstnih obvestil, čeprav je vanjo vključenih že veliko reprodukcij. "V muzeju že 13 let zavajajo občinstvo," pravi Veldhuysen in dodaja: "To je približno tako, kot če bi šli v Rijskmuseum občudovat Rembrandtovo Nočno stražo, vsi bi vam govorili o originalu, vi pa bi v resnici gledali tisk s Kitajske."

Kot je še povedal, se je z zahtevo, da stvari uredijo, že nekajkrat obrnil na muzej, a brez uspeha. Sedaj se je s prošnjo, da se situacija uredi, obrnil na mestne oblasti.

Direktor muzeja Benno Tempel je za časnik Volkskrant povedal, da so ga obtožbe presenetile. "Fundacija nam je dovolila, da lahko v razstavo vključujemo reprodukcije. In ob vhodu je napis, ki obiskovalce muzeja obvešča, da so te vključene v razstavo," je dodal.

Nizozemski umetnik Maurits Cornelis Escher (1898-1972) je najbolj poznan po grafikah, ki prikazujejo nemogoče gradbene konstrukcije in tridimenzionalne prizore, teselacije in raziskave stanja perpetuum mobile.

Fundacijo je Escher ustanovil leta 1968, da bi skrbela za njegovo zapuščino.