Na hitro prelistano 26.9.2015 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 26. septembra - Pri Celjski Mohorjevi družbi so izdali kratke zgodbe Nobelove nagrajenke Alice Munro Ubežnica, pri založbi Modrijan pa zgodbe Mirane Likar Glasovi. Mladinska knjiga je izdala razmišljanja bas kitarista in glavnega tekstopisca skupine Big Foot Mama Alena Steržaja Pa ste vi normalni?! in mladinsko delo Vinka Möderndorferja Kit na plaži.

Ljubljana Knjiga nobelovke Alice Munro z naslovom Ubežnica. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga nobelovke Alice Munro z naslovom Ubežnica.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga pisatelja Vinka Möderndorferja z naslovom Kit na plaži. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga pisatelja Vinka Möderndorferja z naslovom Kit na plaži.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga člana zasedbe Big Foot Mama Alena Steržaja z naslovom Pa ste vi normalni ?! Foto: STA

Ljubljana
Knjiga člana zasedbe Big Foot Mama Alena Steržaja z naslovom Pa ste vi normalni ?!
Foto: STA

Ljubljana Knjiga avtorice Mirane Likar z naslovom Glasovi. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga avtorice Mirane Likar z naslovom Glasovi.
Foto: STA

UBEŽNICA - ZGODBE IZPOD PERESA KANADSKE NOBELOVKE

Nov sveženj kratkih zgodb nobelovke Alice Munro ponuja zanimiv in pogosto presenetljiv uvid v dileme protagonistov predvsem kanadske polpreteklosti in sedanjosti. Zgodbe gradijo nedramatični zapleti vsakdanjih dogodkov in odločitev, ki se dramatično zapletejo na prizorišču notranjega človekovega dogajanja. Avtoričina empatija včasih meji na avtobiografskost, vendar se vanjo ne ujame. Prav tako pripoved nikdar ne izzveni vdano v usodo, tudi kadar protagonist ugotovi, da beg pred seboj ni mogoč.

Uveljavljena kanadska pripovednica Alice Munro (1931) je za svojo mojstrsko izpisano kratko prozo leta 2013 prejela Nobelovo nagrado za književnost. Piše in objavlja že od 50. let minulega stoletja. V slovenskem prevodu so doslej izšla dela Sovraži me, rad me ima, dvori mi, ljubezen da, mož in žena sva (Litera), Preveč sreče (Miš) in Ljubo življenje (Celjska Mohorjeva družba). Pričujoče zgodbe je tako kot Ljubo življenje prevedla Tjaša Mohar, ki pripravlja doktorsko delo Kratka proza Alice Munro v slovenskem kulturnem in literarnem prostoru.

GLASOVI - VSAKDANJE ZGODBE, KI ODSTIRAJO ČLOVEŠKE STISKE

V zgodbah Glasovi avtorica postavi povsem običajne like v povsem običajen življenjski trenutek, pri čemer z mojstrsko minimalistično pisavo natrga povrhnjico dogodka in odstre razpoke, ki odprejo pogled v ranljivo ali ranjeno intimo protagonistov. Ponekod ta ostaja na ravni impresije, slutnje, drugje je osvetljena bolj jasno. Takrat osebna življenjska težava - neizpolnjena ljubezen, bolezen, odvisnost, odhod otrok od doma, spolna zloraba, izguba otroka, nacionalizem - pred bralčevimi očmi vznikata kot v soju sveče mehko ožarjena, a ne povsem fiksirana podoba, ki priča o dramatičnem ozadju lika.

Mirana Likar (1961) je leta 2007 zmagala na festivalu mlade literature Urška, leta 2009 objavila Sobotne zgodbe, za katere je bila nominirana za prvenec leta in dvakrat za nagrado Dnevnikova fabula, in zatem Sedem besed (2012), ki so bile po izboru časopisa Delo uvrščene med pet knjig, ki so zaznamovale leto 2012 na Slovenskem. Zgodba Nadin prt iz te zbirke je bila leta 2013 uvrščena v antologijo Best European Fiction. Večkrat je zmagala na natečajih za kratko zgodbo.

PA STE VI NORMALNI ?! - RAZMIŠLJANJA O VSAKDANJIH IN NEVSAKDANJIH REČEH ČLANA BIG FOOT MAME

Pa ste vi normalni?! je zbirka duhovitih kratkih zgodb iz resničnega vsakdanjika malega človeka, ki jih novinarju A. skozi svoje oči in besede pripoveduje osrednji lik Palček. Ta je med drugim ogorčen nad vegetarijanci, ki trdijo, da riba ni meso. Videl je NLP na sto metrov. V srednji šoli je imel pank bend. Ne razume, zakaj imajo ženske toliko nepotrebnih problemov z moškimi. Pozna eno madžarsko besedo. Spopadel se je z morskim vragom. Pozna človeka, ki se je šel prostovoljno skuhat v kemično stranišče. Med sončnim mrkom se je smejal kokošim, ki so mislile, da je noč. Šestdeset metrov pod morjem je delal stojo. Ve, kako ugnati največjega norca. Gejem je hvaležen ... In še vedno išče okolje, kjer bo njegovo razmišljanje veljalo za normalno in povprečno.

Knjiga razmišljanj je knjižni prvenec Alena Steržaja (1972), glasbenega novinarja ter basista in tekstopisca pri skupini Big Foot Mama.

KIT NA PLAŽI - DRUGO MLADINSKO DELO VINKA MÖDERNDORFERJA

Knjiga, ki so jo izdali v zbirki Odisej, prinaša zgodbo Nike, ki se s starši preseli v novo hišo in zadnji razred osnovne šole obiskuje v novi šoli, novem kraju, z novimi sošolci. Vse je na videz zelo lepo in tako, kot mora biti. Priljubljena je, zgovorna in duhovita, zna si pridobiti prijatelje. A izkaže se, da ima skrivnost, ki ne ostane skrita prav dolgo, skrivnost, ki bo spremenila življenje vsem okoli nje. Spremno besedo, ki odpre problematiko otrok z Downovim sindromom, je napisala klinična psihologinja Valerija Bužan.