Svet 27.9.2015 5:30

Bob Dylan legendarne albume povezal v antologijsko izdajo

New York, 27. septembra - Bob Dylan je v letih 1965-66 izdal tri albume Bringing It All Back Home, Highway 61 Revisited in Blonde on Blonde, ki veljajo za klasike rocka, zdaj pa se je odločil, da jih bo povezal v novo izdajo. Paket šestih CD plošč z naslovom The Cutting Edge 1965-1966: The Bootleg Series Volume 12 bo izšel 6. novembra.

Kitajska, Peking. Ameriški pevec in kantavtor Bob Dylan. Foto: Xinhua/STA

Kitajska, Peking.
Ameriški pevec in kantavtor Bob Dylan.
Foto: Xinhua/STA

Izdaja sovpada s 50-letnico albumov in revolucionarnim Dylanovim nastopom leta 1965 na folk festivalu v Newportu, na katerem je, dotlej prepoznan kot akustični kitarist, presedlal na električno kitaro. Z njo se je prvič predstavil na prvem albumu iz omenjene trilogije.

Paket CD plošč bo vseboval tudi še neizdane pesmi, posnetke z vaj in alternativne različice skladb, ki so bile uvrščene na albume. Zbirka najverjetneje ne bo pritegnila običajnih poslušalcev, saj bo ena plošča v celoti posvečena 20 različicam skladbe Like a Rolling Stone, ki velja za eno najbolj prepoznavnih Dylanovih pesmi. Paket bo vseboval tudi posnetke iz hotelskih sob, denimo hotela Savoy v Londonu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Antologija bo ponudila vpogled v "Dylanov ustvarjalni proces v studiu in njegovim oboževalcem omogočila, da doživijo drugo glasbenikovo plat skozi evolucijo njegovih pesmi in posnetkov iz tega resnično prelomnega obdobja", je zapisala njegova založba Columbia Records.

Dylan pri svojih 74 letih še vedno aktivno koncertira po svetu. Letos je izdal 36. studijski album Shadows in the Night, na katerem je interpretiral standarde Franka Sinatre. Z njim se je junija ustavil tudi v ljubljanskih Stožicah.