Slovenija 28.9.2015 5:00

Mlada nemška filharmonija za konec Ljubljana festivala

Ljubljana, 28. septembra - V Unionski dvorani Grand hotela Union bo danes na programu še zadnji dogodek 63. Ljubljana festivala. Nastopila bo slavna Mlada nemška filharmonija, ki jo sestavljajo najboljši študentje nemških glasbenih visokih šol. Na festivalu so v treh mesecih in pol našteli več kot 60.000 obiskovalcev.

Ljubljana, Grand hotel Union. Grand hotel Union. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Grand hotel Union.
Grand hotel Union.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Na programu drevišnjega koncerta je Koncert za violo in orkester (Gubaidulina) in Simfonija št. 9 v d-molu (Bruckner).

Člani orkestra so udeleženi v vodstvenih strukturah in tako demokratično soodločajo o delu ansambla, ki se razširja tudi na dodatno izobraževanje, zato je najpomembnejša naloga povezava med visokošolskim študijem in poznejšim poklicnim življenjem, so zapisali organizatorji.

Dirigent Jonathan Nott je priljubljen pri vseh pomembnih orkestrih v Evropi in ZDA. Od lani je prvi dirigent in umetniški svetovalec Mlade nemške filharmonije in glasbeni direktor Simfoničnega orkestra iz Tokia. Januarja 2015 je bil imenovan za glasbenega in umetniškega direktorja Orkestra romanske Švice.

Solist, violist Antoine Tamestit je vzbudil pozornost, ko je v kratkem času osvojil prva mesta na najpomembnejših tekmovanjih v Parizu, Chicagu, New Yorku in Münchnu na prestižnem tekmovanju ARD. Danes nastopa z vsemi pomembnimi orkestri in na številnih prestižnih festivalih.

Direktor festivala Darko Brlek je z letošnjim festivalom zadovoljen. Na festivalu je nastopilo okoli 2200 umetnikov iz več kot 30 držav. Proračun za letošnjo izdajo je ocenjen na 2,5 milijona evrov. Velika uspešnica je bil ved čas razprodani muzikal Mamma mia!, za zahtevnejše okuse pa je bil tu med drugimi Zubin Mehta z Izraelskim filharmoničnim orkestrom.