Slovenija 10.10.2015 12:00

Slike iz zbirke Narodne galerije bodo z Rozino pomočjo zaživele v verzih

Ljubljana, 10. oktobra - V Narodni galeriji so k sodelovanju povabili pesnika Andreja Rozmana Rozo, ki bo izbrane slike iz stalne zbirke prelil v verze. V šolskem letu 2015/16 bo vsak mesec upesnitev dobila po ena slika. Kot prvo je Roza v verze prelil podobo cesarice Marije Terezije Martina van Meytensa, oktober je v znamenju Jakopičevih Križank v jeseni.

Ljubljana. Slovenski pesnik, dramatik in igralec Andrej Rozman Roza. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana.
Slovenski pesnik, dramatik in igralec Andrej Rozman Roza.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Kot je za STA pojasnila vodja projekta Kristina Preininger iz Narodne galerije, želijo s projektom, ki so ga poimenovali Pesmi iz galerije ter ga pripravljajo v sodelovanju z revijo PIL, nagovoriti predvsem učence druge in tretje triade osnovne šole. Po ena Rozina pesem bo vsak mesec objavljena v reviji PIL in na spletni strani galerije, v galeriji pa bodo pesmi predstavili tudi na panojih ob umetninah.

Odločitvi, da v september, ko šolarji ponovno sedejo v šolske klopi, umestijo znameniti portret ogrske in češke kraljice ter avstrijske cesarice Marije Terezije, je po besedah Preiningerjeve botrovalo dejstvo, da je bila prav ona tista, ki je na našem ozemlju uvedla obvezno šolanje za vse otroke od šestega do 12. leta starosti.

Oktobrska pesem je posvečena sliki Riharda Jakopiča Križanke v jeseni, november bo zaznamovala slika Valentin Metzingerja z naslovom Obglavljenje sv. Janeza Krstnika, december slika Pavla Künla Ljubljana - Ribji trg, februar Primičeva Julija Matevža Langusa.

Kot je za STA povedal Roza, je z vsako sliko malce drugače. Včasih je v ospredju zgodba včasih likovna tehnika. Pri Metzingerjevi sliki se je posveti predvsem zgodbi ter preštudiral gradivo od Oscarja Wildea do Biblije in naredil pesem, pesem na Jakopičeve Križanke pa je, kot je dejal, "bolj na slikarstvo".

Ideja za projekt se je po besedah Preiningerjeve porodila od dnevu odprtih vrat 8. februarja, ko je Roza v prostorih stalne zbirke pripravil recital, na katerem je vsebino svojih pesmi navezal tudi na slike v galeriji. Povabili so ga, da upesni izbrane slike, sam pa je predlagal še povezavo z revijo PIL.

Slike so izbirali skupaj. Kot je pojasnila Preiningerjeva, je nekatere slike predlagal pesnik sam, pri izboru pa so se oprli tudi na najbolj ikonske slike iz stalne zbirke. Deset pesmi iz tega šolskega leta bo skupaj s še 20 pesmimi v šolskem letu 2016/17 izšlo tudi v knjigi. Vse pesmi se bodo navezovale na razširjeno stalno zbirko, ki bo po odprtju prenovljenega Narodnega doma postavljena v galeriji.

H kovanju verzov galerija in revija PIL vabita tudi šolarje, ki lahko svojo domišljijo sprostijo ob katerikoli sliki iz galerije. Natečaj, ki je odprt do 15. maja, je že objavljen na spletni stani galerije, objavljen bo tudi v novembrski številki revije. Izbrali bodo 20 najbolj iskrivih pesmi in jih predstavili na poletni muzejski noči 18. junija 2016.

Povezava podobe in besede se je kot izjemno privlačna izkazala že pri najmlajših z Galom v galeriji in Strahcem v galeriji Svetlane Makarovič. Ko so želeli pred leti aktualizirati mitološke motive, so k sodelovanju povabili pesnika Borisa A. Novaka, ki je v knjigi Zarja časa upesnil izbrane slike iz zbirke del evropskih mojstrov. Te so bile namenjene predvsem starejšim osnovnošolcem in srednješolcem.