Slovenija 30.9.2015 12:24

V MSUM pregledna razstava avtorja stripov in animatorja Mikija Mustra

Ljubljana, 30. septembra - V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) bodo v četrtek odprli pregledno razstavo, posvečeno pionirju slovenskega stripa in animiranega filma Mikiju Mustru. Na razstavi bo ob Mustrovi 90-letnici predstavljen njegov obsežni opus s področij stripa, slikanic, risank, reklam in karikature. Dopolnjeval jo bo pester spremljevalni program.

Ljubljana. Avtor stripov Miki Muster. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana.
Avtor stripov Miki Muster.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Razstava v MSUM sovpada z Mustrovo 90-letnico, ki jo bo praznoval 22. novembra. Sledi tudi ponatisu cele serije stripov o Zvitorepcu in se bo zgodila v letu, ko je pionir slovenskega stripa prejel Prešernovo nagrado.

Organizator razstave Aleksander Buh, direktor zavoda Strip art in lastnik Stripartnice Buch, je za STA povedal, da si je razstavo zamislil kot celoten pregled Mustrovega dela, a je materiala toliko, da ga ni bilo mogoče umestiti na 400 kvadratnih metrov. Tako se je odločil za bolj "zračno" postavitev, ki bo na ogled v sedmih sobah.

Muster se je izšolal za kiparja, a ga je kasneje premamila risba. V prvi razstavni sobi bo stala fotografija Mustrovega edinega kipa v naravni velikosti, ki upodablja narodnega heroja Štefana Kovača in stoji v Murski Soboti. V tej sobi se bodo vrtele tudi Mustrove prve risanke, je povedal Buh.

V drugi sobi bodo na ogled risanke, ki jih je Muster sredi 70. let risal za humorista in karikaturista Guillerma Mordilla. Plod njunega sodelovanja je serija 400 risanih filmov, v skupni dolžini skoraj 400 minut. Tretja soba bo posvečena televizijskim reklamam, katerih skupno število se prav tako giblje blizu 400.

V četrti, največji sobi bodo po besedah Buha kronološko predstavljeni stripi o Zvitorepcu. Razstavljenih bo 11 knjig o zvitemu lisjaku, iz vsake knjige pa bodo na ogled tudi po tri originalne stripovske table. V peti sobi bodo razstavljene reprodukcije Mustrovih slikanic, šesta pa bo namenjena originalom Mustrovih političnih karikatur. Med drugim bodo na ogled tudi diplome, priznanja in nagrade, ki jih je Muster prejel, tudi Prešernova nagrada.

Zadnja soba je zamišljena kot otroška soba. V njej bodo ob sobotah ob 10. uri potekali tudi dogodki, namenjeni najmlajšim. Že to soboto bo gledališče Toneta Čufarja z Jesenic uprizorilo Igrico z Zvitorepcem, Trdonjo in Lakotnikom. Prihodnjo soboto bo Igor Ribič izvedel Risarske karaoke, 17. oktobra pa se obetajo stripovska delavnica z Matejem de Ceccom ter lutkovna predstava Ježek na obisku. Literarno gledališki nastop bo 24. oktobra pripravil Andrej Rozman Roza.

V sklopu razstave so po uradnem zaprtju muzeja predvideni tudi večerni dogodki, ki bodo brezplačni. Buh obiskovalce poziva, naj si čas za ogled razstave vzamejo pred začetkom dogodkov, saj ob zaključku za to ne bo več priložnosti. Spremljevalni program bodo sooblikovali prav tako večkrat nagrajeni ustvarjalci.

Filmski France Prešeren Pavle Ravnohrib bo 8. oktobra za Prešernovega nagrajenca recitiral pesmi velikega slovenskega pesnika, 15. oktobra pa bo na temo Rad imam življenje in stripe občinstvo zabaval kantavtor Adi Smolar. Blues in rock bodo 22. oktobra preigravali Blues Kitchen, zadnji večerni dogodek 29. oktobra pa bo minil v družbi Jerneja Kuntnerja, ki bo izvedel urico z Mercatorijem, Pšemekom, ..., in Butnskalo.

Razstava bo na ogled do 1. novembra.