Svet 30.9.2015 17:23

Frankfurtski knjižni sejem bo v ospredje ponovno postavil avtorje

Frankfurt, 30. septembra - Frankfurtski knjižni sejem, ki bo potekal od 14. do 18. oktobra, bo v ospredje ponovno postavil avtorje in njihova dela. Kot pravijo organizatorji, sta digitalizacija in e-knjiga postali realnost in kot temi nista več relevantni. Letos se bo na največjem knjižnem sejmu na svetu predstavilo približno 7200 razstavljavcev.

Moto letošnje izdaje je Več literature, manj dogodkov. "Knjižni sejem si želi ponovno bolj posvetiti vsebinam," besede direktorja sejma Juergena Boosa povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Med gosti sejma napovedujejo čilsko pisateljico Isabel Allende, danskega avtorja Jussija Adler-Olsena, nizozemsko pisateljico Anno Enquist, britanskega pisatelja Kena Folletta, švicarskega avtorja Adolfa Muschga in izraelsko pisateljico Zeruyah Shalev.

Vidni gostje pa bodo na sejem prišli tudi z drugih področij - znanosti, glasbe, filma športa in politike.

Boos si letos obeta "daleč najbolj političen sejem". Številne izmed 4000 dogodkov bodo zaznamovale teme, kot so beg in izgon, svoboda mišljenja in ekstremizmi. Med drugim jim bo namenjen sklop razprav Recepcija sveta ali avtorski forum Frankfurt Undercover. Poleg tega bodo beguncem omogočili brezplačen vstop na sejem.

Med razstavljavci so številne založbe s kriznih območij, tudi Sirije. Vzhodna Evropa bo tako močno zastopana, kot ni bila že dolgo. Predstavilo se bo tudi več založb iz Latinske Amerike in jugovzhodne Azije. Kot je povedala predstavnica sejma za stike z javnostmi Katja Böhne, ima sejem vedno bolj mednarodne razsežnosti. Razmerje je že 34 proti 66 odstotkov v prid založbam iz tujine.

Častna gostja je letos Indonezija. V Frankfurt bo pripotovalo 70 avtorjev, na nemškem knjižnem trgu pa je v letošnjem letu izšlo več kot 100 knjig indonezijskih avtorjev. V sklopu sejma načrtujejo 500 dogodkov.

Skupaj se bo v sklopu sejma zvrstilo kar 4000 dogodkov, organizatorji pričakujejo 300.000 obiskovalcev.