Svet 30.9.2015 14:49

Nizozemska in Francija bosta skupaj kupili Rembrandtova portreta

Haag, 30. septembra - Nizozemska in Francija bosta skupaj kupili portreta nizozemskega slikarja Rembranta van Rijna, ki ju francoska družina Rothschild prodaja za 160 milijonov evrov, je danes sporočila nizozemska ministrica za kulturo Jet Bussemaker. Kot je še povedala, bosta sliki izmenično na ogled v amsterdamskem Rijksmuseumu in pariškem muzeju Louvre.

"Kabinet načrtuje, da sliki kupi skupaj s Francijo," je Busemakerjeva zapisala v pismu nizozemskemu parlamentu. Dodala je, da sta se o nakupu Rembrandtovih slik v tem tednu dogovorila nizozemski premier Mark Rutte in francoski predsednik Francois Hollande.

"Menimo, da bi javnost morala imeti ves čas priložnost, da portreta občuduje skupaj, enkrat v Rijksmuseumu in drugič v Louvru, da bi bila tako dostopna najširši javnosti, tako mladim kot starejšim," je še poudarila ministrica.

Rembrandt (1606-1669) je poročna portreta, na katerih sta upodobljena Maerten Soolmans in Oopjen Coppit, naslikal leta 1634. Upodobljenca sta naslikana v naravni velikosti. Po ocenah strokovnjakov sta portreta v Rembrandtovem zgodnjem opusu edinstvena.

Portreta sta v lasti bankirske družine Rothschild od sredine 19. stoletja, javnost ju je doslej imela priložnost videti le redko.

Francoska ministrica ministrica za kulturo Fleur Pellerin in njena nizozemska kolegica sta sicer že julija na družino Rothschild naslovili pismo, v katerem sta predlagali, da bi muzej Louvre in Rijksmuseum v Amsterdamu kupila vsak po eno sliko.

V začetku minulega tedna pa je Nizozemska sporočila, da upa, da bo lahko kupila oba portreta, pri čemer bi država za nakup slik, za kateri je družina postavila ceno 160 milijonov evrov, prispevala polovico, preostanek pa naj bi zbral Rijksmuseum.

Francoska ministrica za kulturo pa je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP dan pred tem sporočila, da je Francija pripravljena za enega od dveh portretov plačati 80 milijonov evrov. Sliko bi razstavili v pariškem muzeju Louvre.