Na hitro prelistano 3.10.2015 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 3. oktobra - Pri mariborski založbi Litera so izdali roman Dušana Čatra z naslovom B52 in knjigo kolumn novinarke Melite Forstnerič Hajnšek Strah pred ciljem (O molku in glasnosti). Cankarjeva založba je izdala zgodbe Jožeta Horvata Domorodje, Mladinska knjiga pa Zverjaščkovo zvočno knjigo.

Ljubljana. Zgodbe avtorja Jožeta Horvata z naslovom Domorodje. Foto: STA

Ljubljana.
Zgodbe avtorja Jožeta Horvata z naslovom Domorodje.
Foto: STA

Ljubljana. Zverjaščkova zvočna knjiga Julie Donaldson in Axela Schefflerja. Foto: STA

Ljubljana.
Zverjaščkova zvočna knjiga Julie Donaldson in Axela Schefflerja.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Dušana Čatra z naslovom B52. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Dušana Čatra z naslovom B52.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga kolumn novinarke Melite Forstnerič Hajnšek z naslovom Strah pred ciljem (O molku in glasnosti). Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga kolumn novinarke Melite Forstnerič Hajnšek z naslovom Strah pred ciljem (O molku in glasnosti).
Foto: STA

B52 - NOVI ROMAN DUŠANA ČATRA

Roman Dušana Čatra se ukvarja s človekom in medčloveškimi odnosi. Protagonist doživlja krizo srednjih let, ki se začne s selitvijo odrasle hčere v tujino. Postavljen pred dejstvo, da je starševstvo minilo, se z življenjsko sopotnico soočita s partnerstvom. Časa zase imata zdaj na pretek, a se prav s to svobodo ne znajdeta najbolje. Prazen prostor, ki je zavel, par ne zna zapolniti z bližino ali obujanjem nekdanje medsebojne ljubezni. Prelom romana se zgodi, ko partnerica v posteljo pripelje ljubimca in se protagonist odseli. Roman bi tako lahko označili kot alegorijo sodobnega časa, v katerem si posameznik želi biti svoboden individuum brez obveznosti, kompromisov in odrekanj, ki jih prinašajo partnerski odnosi, a se obenem prav v te zapleta.

Dušan Čater je na slovensko literarno sceno vstopil leta 1994 z romanom Flash Royal. Napisal je nekaj romanov za odrasle, med katerimi je bil posebej odmeven roman Ata je spet pijan (2002), ki je bil leta 2003 uvrščen med deseterico finalistov za kresnika. Njegova bibliografija obsega tudi več mladinskih del - za delo Ribamož je bil nominiran za desetnico - in zbirk kratkih zgodb. Za zbirko Džehenem je leta 2012 prejel Dnevnikovo fabulo za najboljšo knjigo kratkih zgodb.

STRAH PRED CILJEM - 90 KOLUMNISTIČNIH ZAPISOV MELITE FORSTNERIČ HAJNŠEK

Knjiga Strah pred ciljem (O molku in glasnosti) prinaša 90 kolumn in komentarjev, ki jih je Melita Forstnerič Hajnšek več kot 30 let objavljala v dnevniku Večer. Gravitacijska točka njenega dela sta slovenska kultura in jezik. Ne le, da komentira in razpravlja o teh temah, temveč s svojim pisanjem in nazori oblikuje tudi javno mnenje o teh bistvenih vprašanjih naroda. Zbirka je razdeljena na tri kronološke dele: To tisočletje, Devetdeseta in Zgodnja dela, ki segajo v zadnjo polovico 80. let.

Če je bil cilj slovenskega naroda - ki mu nekateri sicer brez dokazov, ampak iz srca, poetično in nedokazljivo pravijo tisočletni sen - lastna država in če torej menimo, da smo s svojo državo dosegli cilj, se lahko vprašamo, zakaj je ta cilj po svoji ekonomski, pravni, socialni, etični in politični dimenziji v tako slabi kondiciji. Se je to zgodilo iz strahu pred ciljem, kakor je napisala avtorica v kolumni na višku slovenske pomladi, ko se je naravnost preroško spraševala, ali bomo kulturno suverenost obdržali v prvem planu pred finančno in gospodarsko suverenostjo, ali pa bomo ta vprašanja narodne suverenosti prepustili drugim rodovom? Spremni zapis je prispeval Tone Partljič.

Melita Forstnerič Hanjšek je novinarka Večerove kulturne redakcije, ki jo je več let tudi vodila. Bila je urednica Večerove priloge V Soboto in sourednica revije Dialogi. Podpisuje se pod dve knjigi: Zagrebški Slovenci 2005-2007 in monografijo o Jožetu Košarju. Za publicistično delo je prejela Glazerjevo nagrado.

DOMORODJE - ŠTIRI ZGODBE O MALEM ČLOVEKU

Domorodje je knjiga s štirimi zgodbami o ljudeh in zemlji v dramatičnih zgodovinskih okoliščinah, ki spregovori o posameznikih, ki iz svojih korenin čutijo resničnost nad sabo in je ne morejo dojeti. V sporu so z oblastjo, očarani od sveta in njegove lepote ter žrtve ljubezni, ki jim daje smisel. Zunanji okvir zgodb je usoda malega človeka na ravnini. Avtor ga je predstavil z literarnimi liki, postavljenimi na prekmurski rob slovenskega prostora, in ga opisal s pogledom, ki išče v njem varovano skrivnost.

Jože Horvat (1942) je avtor otroških zgodb, knjig intervjujev s pisatelji ter proze, kot so dela Tihožitje z goro (2006), Dvojni svet (2009) in Obrazi prostora (2013).

ZVERJAŠČKOVA ZVOČNA KNJIGA - MEDNARODNI FENOMEN ZDAJ ŠE V ZVOČNI KNJIGI

Zverjaškova zvočna knjiga prinaša zgodbo priljubljene slikanice Zverjašček, v kateri glavni lik Zverjašček ne posluša svarila svojega očeta, da naj ne hodi sam v temačni gozd. V viharni noči se malček poda v gozd, misleč, da velika zlobna miš ne obstaja. Knjigi je dodan še kviz za otroke in deset tipk, pod katerimi se skrivajo glasovi živali, ki jih Zverjašček sreča. Ilustracije so delo Axla Schefflerja. Besedilo je za slovenske bralce prepesnil Milan Dekleva.

Avtorico Julio Donaldson bralci najbolj poznajo in cenijo prav zaradi slikanic za otroke. Še posebej priljubljena je njena serija knjižic o Zverjascu. Je tudi avtorica številnih dramskih iger za otroke.