Slovenija 2.10.2015 10:18

Tisnikarjeve upodobitve bežečih na ogled na Ravnah na Koroškem

Ravne na Koroškem, 2. oktobra - Letošnjo 70-letnico konca druge svetovne vojne bodo v Galeriji Ravne obeležili z razstavo del Jožeta Tisnikarja. S postavitvijo, ki nosi naslov Pot domov?, se ozirajo k pričevanjem in podobam, ki opisujejo izgubljene iluzije, travmatično bolečino ob izgubi najbližjih in begajoče tavanje razseljenih med ruševinami starega sveta.

Presunljivi prizori beguncev, ki se umikajo strahotam vojne, so najbolj presunljive in emblematične podobe 20. stoletja, a tudi na začetku novega tisočletja z nezmanjšano močjo preizkušajo občutljivost sodobnega globaliziranega sveta, v katerem je peščica onih, ki imajo vse, in velikanska večina tistih, ki imajo malo ali pa se borijo za golo preživetje, je ob razstavi zapisal kustos Marko Košan.

Tudi Tisnikar se je kot občutljiv mladenič srečal z brezupnimi prizori bežečih premaganih vojska, ki so se ob koncu velike vojne valile skozi Mislinjsko dolino.

Trupla, posejana po poljih in travnikih, tavajoči konji in voli, ki so se strgali z ojes prevrnjenih vozov, brezizhodni obup množice - vse to se zrcali na platnih, vendar ne kot moralizatorska obtožba blodnjavih nesporazumov človeške nečimrnosti in še manj kot patetični krik k poravnavi krivic. So le halucinantne podobe grozot vojne, vtisnjene v mentalni vzorec osebne izpovedi. V sferah umetniške interpretacije so pretresljivejše in zgovornejše kot brezplodno politikantsko prerekanje ali še tako natančna znanstvena analiza, je še zapisal Košan.

Jože Tisnikar (1928 - 1998), rojen v Mislinji, je bil slikar samouk, ki se je med letoma 1954 in 1964 slikarsko izoblikoval pod mentorstvom akademskega slikarja Karla Pečka v Slovenj Gradcu. Za svoje delo je leta 1970 prejel nagrado Prešernovega sklada. Najbolj je poznan po upodobitvah krokarjev in temačnih podobah mrtvih, pogrebov in krajin in avtoportretih.

Razstava v Ravnah na Koroškem bo na ogled bo do 27. novembra.