Slovenija 6.10.2015 5:00

Piran gosti šesti Festival evropskega in mediteranskega filma

Piran, 6. oktobra - S projekcijo črne komedije Šiška Deluxe režiserja Jana Cvitkoviča se bo drevi v Piranu začel 6. festival evropskega in mediteranskega filma. Do sobote bodo prikazali 31 filmov, od tega je 14 naslovov uvrščenih tudi v tekmovalni program.

Piran. Obalno mesto Piran. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Piran.
Obalno mesto Piran.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Festival so ustanovili v spomin na filmarja Vilka Filača, sestavlja pa ga šest programskih sekcij. V uradnem programu bodo predstavili letošnje presežke evropske kinematografije v koprodukciji z drugimi sredozemskimi državami. Netekmovalni sklop sestavljajo program prvencev, kulturno-vzgojni program, Francija v žarišču in avtorice-režiserke.

Novim delom uveljavljenih avtorskih imen se bodo pridružili trije izbrani prvenci evropskega programa Eye On Films: Panama, Ti mene nosiš in Naše vsakdanje življenje. Letošnja država v Fokusu je Francija, pojem mediteranske kinematografije, so zapisali organizatorji.

Najmlajšim bodo namenili tri projekcije, in sicer slovensko sinhronizirani film Mumini na Azurni obali ter komediji Nevidni fant ter Prdoprašek doktorja Proktorja.

Prireditelji napovedujejo tudi filmske goste in spremljevalni program, v okviru katerega bodo v četrtek predstavili Evropsko združenje žensk filmark - EWA.

Festival bodo sklenili v soboto s podelitvijo festivalskih nagrad, prireditve pa se bo udeležil tudi Slavko Štimac, zvezda jugoslovanskega filma. Zaključna projekcija je rezervirana za najnovejši film režiserja Wima Wendersa Vse bo še dobro.