Slovenija 6.10.2015 0:30

Odbor za kulturo bo prvi obravnaval predloga proračuna za leti 2016 in 2017

Ljubljana, 6. oktobra - Parlamentarna delovna telesa DZ bodo od danes do prihodnjega ponedeljka obravnavala državni predlog proračuna za prihodnji dve leti. Prvi bo na vrsti odbor za kulturo. Razrez proračunov za delovanje ministrstva za kulturo predvideva slabih 147 milijonov za leto 2016 in dobrih 148 milijonov za leto 2017.

Ljubljana. Bankovec, evro, denar. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana.
Bankovec, evro, denar.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Razrez proračunov, ki ga bo obravnaval DZ, za kulturo predvideva manj denarja v primerjavi z rebalansom proračuna v letošnjem letu, ki znaša 157,2 milijona evrov.

Kot trdijo na ministrstvu, so integralna sredstva v letih 2016 in 2017 višja kot v preteklem letu, kar si štejejo za uspeh, saj je integralni proračun padal od leta 2009 dalje. Nižja pa so sredstva za projekte, financirane iz evropskih sredstev. Vpeti v kulturo se kljub manjšemu rezu od predvidenega strinjajo, da se bo nadaljnje jemanje sredstev na dolgi rok slabo obrestovalo.

Odbor za kulturo se bo sestal že ob 14. uri na redni seji, na kateri bodo obravnavali novelo zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah.

Vlada s predlogom državnega proračuna za prihodnji dve leti sledi cilju postopnega uravnoteženja prihodkov in izdatkov brez zadolževanja. Tako predlog proračuna za leto 2016 kot za leto 2017 predvideva rast prihodkov: v prihodnjem letu za 141 milijonov evrov na nekaj manj kot 8,63 milijarde evrov, v letu pozneje pa še za 78 milijonov evrov na blizu 8,71 milijarde evrov.

Čeprav zaradi gospodarske rasti vlada pričakuje rast prihodkov, pa namerava nadaljevati restriktivno fiskalno politiko.

Delovna telesa DZ bodo predlog proračuna obravnavala do prihodnjega ponedeljka. V petek, 16. oktobra, bo sledila seja odbora za finance in monetarno politiko. Končni osnutek proračunov naj bi DZ sprejel sredi novembra.