Slovenija 6.10.2015 5:00

V CD simpozij o Linhartu in slovenskem jeziku

Ljubljana, 6. oktobra - Rozainteater zavod za kulturno dejavnost drevi v Cankarjevem domu pripravlja simpozij 220 let po Linhartu: Razcvet ali zaton slovenskega jezika?. O Linhartovi vlogi, okoliščinah razsvetljenstva in razvoju slovenščine bodo spregovorili Mladen Dolar, Oto Luthar, Andrej Rozman - Roza, Marko Stabej in Jože Vogrinc. Moderator bo Zdravko Duša.

Simpozij bo tako iz filozofskega, zgodovinskega, sociološkega in jezikoslovnega vidika osvetlil Linhartov lik in preizprašal aktualnost in živost vprašanj o jeziku, zgodovini in razvoju, ki so se postavljala že Linhartu in prijateljem iz Zoisovega kroga.

"Ko razmišljamo o Linhartu kot zgodovinarju, moramo vedeti najmanj troje. Poznati moramo njegov izvor, vsaj približno si moramo predstavljati, kaj je sredi 18. stoletja pomenilo živeti v provincialnem mestu, kot je Ljubljana in končno, vedeti moramo, zakaj in na kakšen način so nekateri kranjski meščani in njihovi cerkveni oz. plemiški meceni, razumeli lokalni jezik, kulturo oz. kulturne vplive," je o zgodovinskih okoliščinah zapisal zgodovinar Luthar.

Simpozij bo potekal dva tedna pred premiero predstave Rozmana Roze z naslovom ATL 220 ali Neznani Linhart - romantične drame o prvi slovenski komediji in njenem avtorju. Osrednja tema predstave ni Linhart temveč slovenščina in z njo povezano nastajanje sodobne slovenske narodne identitete, piše na spletni strani Cankarjevega doma.

Predstava se začne s smrtjo Marije Terezije, sklene pa s francosko revolucijo. V tem času Linhart opusti nemške literarne ambicije, prevede v kranjski deželni jezik nekaj italijanskih arij, organizira javno knjižnico, izda prvo moderno slovensko zgodovino, vodi Družbo prijateljev gledališča, priredi dve popularni tuji komediji in prvo tudi postavi na oder z ženo Jožefino v glavni vlogi. Predstava je nastala v koprodukciji Rozinteatra in Cankarjevega doma.

Simpozij in predstava sledita performansu, ki ga je s svojo zaničniško versko skupnostjo 14. julija, na dan Linhartove smrti, na Vodnikovem trgu izvedel Rozman Roza. S perfomansom so na simbolni ravni razglasil gradnjo spomenika Linhartu.