Slovenija 6.10.2015 6:00

Odprtje osrednjega dela 4. mednarodnega festivala likovnih umetnosti Kranj

Kranj, 6. oktobra - Z odprtjem razstave Sodobna pokrajina v srednji Evropi se danes v Kranju začenja glavni del 4. mednarodnega festivala likovnih umetnosti. Do 3. novembra bodo na 22 različnih prizoriščih na ogled slike, kipi, fotografije in instalacije na temo sodobne pokrajine, ki jih je ustvarilo 160 avtorjev iz 18 držav.

Prvo razstavo z deli gorenjskih slikarjev so v okviru festivala odprli že 30. septembra. Postopoma so odprtja razstav sledila tudi na drugih prizoriščih, vse do danes, ko bodo ob 17. uri svoja vrata z razstavo Sodobne pokrajine v srednji Evropi odprle še galerija v Mestni hiši, stebriščna dvorana, Prešernova hiša in mala galerija Likovnega društva Kranj.

Kot je prepričan umetniški vodja festivala Klavdij Tutta, je letošnja tema festivala velik ustvarjalni izziv za mnoge avtorje, saj ne gre le za posnemanje narave, temveč za njeno kreativno likovno transformacijo. Tak način kreativnega dela ponuja veliko različnih pristopov, kar je pravo bogastvo tokratne razstave, poudarja Tutta.

V okviru festivala bodo podelili tudi priznanje Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov za življenjsko delo, ki bo letos pripadlo prekmurskemu slikarju Nikolaju Beeru (1945), katerega ustvarjanje je organsko in slogovno povezano s krajinarstvom.

Tokratni festival Likovno društvo Kranj v sodelovanju z Gorenjskim muzejem Kranj posveča umetnostnemu zgodovinarju in podporniku likovnih ustvarjalcev na Gorenjskem Cenetu Avguštinu, ki je v drugi polovici prejšnjega stoletja veliko prispeval h kakovostni likovni klimi v slovenskem prostoru.