Svet 7.10.2015 5:00

Warholova serija Sence razstavljena v Parizu

Pariz, 7. oktobra - V pariškem Muzeju moderne umetnosti so na ogled postavili razstavo Andyja Warhola z naslovom Warhol Unlimited. V središču postavitve je Warholova znamenita serija Sence. Serijo je umetnik ustvarjal med letoma 1978 in 1979. Razstava bo na ogled do 7. februarja.

Kitajska, Šanghaj. Delo Andyja Warhola. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Šanghaj.
Delo Andyja Warhola.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Serijo Sence sestavljata 102 sliki, skupna dolžina slik je 130 metrov. V njej se je umetnik lotil tem, kot so ponavljanje, prostor, variacije in smrt. Predstavitev najobsežnejše Warholove serije v Parizu je po pisanju nemške tiskovne agencija dpa prva predstavitev le-te izven ZDA. Serija je sicer v lasti newyorške Dia Art Foundation.

Warhol (1928-1987) velja za eno najpomembnejših in najbolj enigmatičnih osebnosti moderne umetnosti. Rodil se je leta 1928 v Pittsburghu slovaškima izseljencema Ondreju in Juliji Varhola. Umrl je leta 1987, star 58 let.

Svoj umetniški izraz je začel razvijati v začetku 60. let minulega stoletja pod vplivom francoskega umetnika Marcela Duchampa in dadaistov. Upodabljal je jušne konzerve, medijske zvezde, zgodovinske osebnosti, pogosto pa kar samega sebe.

Med njegova ikonična in najbolj razvpita dela sodijo podobe Marilyn Monroe, 100 konzerv in Campbellove juhe. Ustvarjal je tudi eksperimentalne filme, kot so Dekleta iz Chelsea, Osamljeni kavboj, Hranjenje, Poljubljanje ter Spanje.