Slovenija 7.10.2015 9:32

Maribor s festivalom MFRU-KIBLIX v povezovanju umetnosti z znanostjo in tehnologijo

Maribor, 7. oktobra - Mladinski kulturni center Maribor in Kulturno izobraževalno društvo Kibla sta letos ponovno združila moči v povezovanju umetnosti z znanostjo in tehnologijo. Skupna festivalska platforma MFRU-KIBLIX se začenja z današnjim odprtjem razstave 20 umetniških namestitev na osrednjem festivalskem prizorišču Kibla Portal.

Mednarodna festivalska platforma MFRU-KIBLIX se po navedbah organizatorjev vrača letos z navdihujočo energijo 21. stoletja v luči slogana Lift me up! z namenom eksemplaričnega povezovanja umetnosti, znanosti in tehnologije v intermedijsko up-to-date celoto, ki nadgrajuje pretekla uspešna leta festivalskega dogajanja MFRU in KIBLIX v Mariboru.

"Kultura in znanost kot panogi se prepletata ter pri tem na konstruktiven način izmenjujeta kulturne modele kritičnega razmišljanja, aktivizma in eksperimentiranja z znanstvenimi metodami, raziskovalnim delom in znanjem," poudarjajo v KID Kibla.

Razstavljena dela v nekdanji tekstilni tovarniški hali Kibla Portal bodo na ogled do 23. oktobra. Osrednje festivalsko dogajanje pa bo potekalo do petka, dopoldne z delavnicami za otroke in mladostnike, popoldne s predavanji in predstavitvami, ob večerih z avdiovizualni performansi in glasbo. Med prvimi se bosta nocoj predstavila Aleš Hieng Zergon z glasbenim performansom Partitura za 20 nihajev in zasedba Izland VS Jesusonectasy z zvočno svetlobno instalacijo.

Po besedah Petra Lubeja iz KID Kibla bo letos na ogled šest novih produkcij, od tega štiri instalacije, en performans in ena delavnica. Veliko poudarka dajejo slovenskim umetnikom, tuji gostje pa prihajajo s Hrvaške, Črne gore, Nemčije, Finske in Velike Britanije.

Na Glavnem trgu bodo ponovno postavili planetarij, v okviru festivala pa bodo med drugim priredili tudi predstavitev slovenskih ustvarjalcev 3D animiranih filmov in modela simulacije planiških poletov.