Slovenija 7.10.2015 10:18

Ljubljana štiri dni v znamenju stripa

Ljubljana, 7. oktobra - Z odprtjem razstave grafik in glasbenim performansom v Madridu živečega francoskega umetnika Olafa Ladoussa se bo drevi v Galeriji DLUL začel 3. festival stripa Stripolisfest. Letos so festivalsko dogajanje razširili na štiri dni. V sklopu festivala se med drugim obeta razstava stripov Kostje Gatnika, sejem in dražba.

Ljubljana. Strip. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Strip.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Drevišnje odprtje razstave bo Ladouss pospremil z glasbenim performansom na unikatna glasbila iz zavrženih elektronskih igrač, ki jih izdeluje s svojo partnerico Carmen Espina, so sporočili organizatorji.

V četrtek se bo festivalsko dogajanje začelo zvečer z veliko dražbo originalov slovenskih strip mojstrov v Striparni lokala Pritličje in nadaljevalo z risanjem tujih in domačih striparjev po šipah lokala ob spremljavi didžeja.

Dan pozneje bodo v Pritličju odprli razstavo pionirja slovenskega stripovskega undergrounda Kostje Gatnika, v soboto pa se bo zgodaj popoldne pred Kinom Šiška začel veliki stripovski sejem, na katerem se bodo predstavili stripovski založniki ter prodajalci rabljene robe. Pod vodstvom Pie Nikolić bodo potekale predstavitve najnovejših izdaj in pogovori z avtorji, kot so Matej de Cecco, David Krančan, Andrej Štular, Mitja Velikonja, Igor Prassel, Anja Golob in Lovro Smrekar.

Pozno popoldne se obeta pogovor, ki ga bo imel Izar Lunaček s prvim častnim gostom festivala, Darkom Macanom iz Zagreba. Risar, pisec in stripovski aktivist je pred leti pisal stripovske scenarije za Američane, trenutno pa z Igorjem Kordejem prodira na francoski trg s serijo o psihologiziranih zombijih Mi, mrtvi.

Festival bo v soboto v Komuni sklenil intervju Iztoka Sitarja z Nino Bunjevac, kanadsko striparko srbskega rodu in vzhajajočo zvezdo mednarodne stripovske scene, ki je svetovno javnost pred kratkim prevzela z grafičnim romanom Očetnjava. V delu, ki je izšlo pri založbi Modrijan, se sooča z dediščino svojega ekstremističnega očeta, umrlega med izdelavo bombe namenjene napadu na Jugoslovansko veleposlaništvo v Kanadi. Po koncu uradnega dela se obeta še koncert swing benda Počeni škafi.

Vsi festivalski dogodki, ki jih organizira Kino Šiška v sodelovanju z Zavodom Stripolis, revijo Stripburger/Forum Ljubljana, lokalom Pritličje in založbo Modrijan, bodo brezplačni.