Svet 9.10.2015 5:30

Ob obletnici Velikonočnega festivala v Salzburgu nova nagrada

Salzburg, 9. oktobra - Eliette von Karajan, vdova Herberta von Karajana, je ob 50-letnici Velikonočnega festivala v Salzburgu, ki ga je ustanovil slavni maestro, napovedala nagrado, ki bo nosila njegovo ime. Od leta 2017 jo bo predvidoma vsako leto dobil glasbenik oziroma glasbenica, ki izkazuje izjemne umetniške dosežke po vsem svetu. Vredna bo 50.000 evrov.

Nagrajevali pa bodo tudi obetavne glasbenike, so po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sporočili s festivala.

"Verjamem, da je v duhu Herberta von Karajana, da bo ta nagrada v prihodnje podeljevana v Salzburgu in na tem osrednjem prizorišču njegovega umetniškega življenja in dela. Leto, ki bo spominjalo na njegovo ustanovitev Velikonočnega festivala v Salzburgu, je za to primerna priložnost," je povedala Eliette von Karajan.

Dobitnika prve nagrade bodo razkrili na novinarski konferenci festivala 20. marca prihodnje leto.

Avstrijski dirigent Karajan (1908-1989) je Velikonočni festival v Mozartovem mestu, ki ponuja tako operne uprizoritve kot koncerte klasične glasbe, ustanovil leta 1967 z namenom, da bi razširil program salzburškega poletnega festivala. Rezidenčni orkester desetdnevne prireditve so bili večino časa Berlinski filharmoniki, ki jih je Karajan vodil 35 let.

Od leta 2013 festival umetniško vodi Christian Thielemann, rezidenčni orkester je Državna kapela iz Dresdna.

Po Karajanu se sicer že imenuje nagrada, ki jo od leta 2003 podeljuje Festivalna hiša v nemškem Baden-Badnu. Vredna je prav tako 50.000 evrov.