Svet 8.10.2015 5:30

Na festivalu v Luksemburgu tudi slovenski filmi in koprodukcije

Luxembourg, 8. oktobra - V Luksemburgu se bo danes začel osmi festival srednje- in vzhodnoevropskega filma CinEast, na katerem že četrtič sodeluje tudi Slovenija. V tekmovalnem programu bodo predvajali koprodukcijo Družinski film, ki jo je režiral Olmo Omerzu. Na festivalu bosta med drugim na ogled tudi filma Dom režiserja Metoda Pevca in Šiška Deluxe Jana Cvitkoviča.

Ljubljana. Kamera, filmska produkcija, snemanje, film. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kamera, filmska produkcija, snemanje, film.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Med sedmimi igranimi filmi bodo v tekmovalnem programu 10. in 13. oktobra predvajali Omerzujev Družinski film, ki je nastal v koprodukciji češkega producenta Endorfilm in slovenskega producenta Arsmedia. Svetovno premiero je doživel konec septembra na festivalu v San Sebastianu.

Pevčev film Dom so izbrali za enega izmed najboljših dokumentarnih filmov regije, ki je v fokusu festivala. Film, ki bo na ogled 18. oktobra, je na zadnjem Festivalu slovenskega filma v Portorožu dobil vesno za najboljši dokumentarni film.

V programu izvirnih komedij iz Vzhodne in Srednje Evrope bodo 13. in 20. oktobra zavrteli Cvitkovičev film Šiška Deluxe. Film je te dni na sporedu tudi na filmskem festivalu Let's CEE, ki poteka na Dunaju in obeležuje 20-letnico Slovenskega filmskega centra (SFC).

Na festivalu, ki bo potekal do 25. oktobra, bodo 17. oktobra v programu animacij za otroke predstavili tudi kratka filma Ki-ki-do - Princ iz močvirja in Sto nesrečnih gobic režiserja in animatorja Grega Mastnaka, ki sta bila aprila predstavljena tudi na festivalu animiranega filma v Stuttgartu.

V programu najbolj izstopajočih filmov pa se bosta 12. in 14. oktobra predstavila filma Ti me nosiš režiserke Ivone Juke, letošnji kandidat Črne gore za tujezičnega oskarja, in Kosec režiserja Zvonimirja Jurića, najboljši koprodukcijski film po mnenju žirije zadnjega Festivala slovenskega filma, so sporočili iz SFC.