Svet 10.10.2015 10:09

Na bienalu v Firencah tudi slovenski umetnik Gregor Pratneker

Firence, 10. oktobra - V Firencah bo od 17. do 25. oktobra potekala deseta izdaja bienala, letos pod naslovom Umetnost in polis. Na bienalu, ki bo zavzel renesančno trdnjavo Fortezza da Basso v zgodovinskem delu mesta, se bo predstavilo skoraj 400 umetnikov. Iz Slovenije bo sodeloval slikar Gregor Pratneker.

Sodelujoči umetniki letos prihajajo iz več kot 40 držav. Predstavili se bodo z deli v različnih likovnih zvrsteh - zastopani bodo slikarstvo, kiparstvo, fotografija, instalacija, video, digitalna umetnost in mešani mediji. Organizatorji na bienalu, ki ima že 20-letno zgodovino, pričakujejo okoli 10.000 obiskovalcev, piše na spletni strani bienala.

Mednarodna žirija bo na bienalu podelila nagrado Lorenzo il Magnifico v različnih likovnih zvrsteh in nagrado za življenjsko delo. V minulih letih so bili za življenjsko delo med drugim nagrajeni Anish Kapoor, Franco Mussida in Marina Abramović.

Pratneker se rodil leta 1973 v Mariboru. Diplomiral je na oddelku za likovno umetnost na Pedagoški fakulteti v Mariboru in vpisal podiplomski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je magistriral leta 2012. Leta 2013 je prejel prvo nagrado Majskega salona Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. S sliko Zimsko jutro je oktobra lani sodeloval na Jesenskem salonu v Parizu, letos pa se je s svojimi slikami predstavil na bienalu sodobne umetnosti v Osaki na Japonskem.