Slovenija 9.10.2015 8:57

V MAO ob Dnevu arhitektov vrsta dogodkov in podelitev priznanj

Ljubljana, 9. oktobra - Zbornica za arhitekturo in prostor (ZAPS) bo danes Dan arhitektov obeležila z vrsto dogodkov v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO). Med drugim bodo odprli razstavo Slovenska arhitektura in prostor ter podelili priznanja ZAPS. Podelili bodo pet zlatih svinčnikov za odlično izvedbo in zeleni svinčnik za inovativno trajnostno gradnjo.

Kot piše na spletni strani ZAPS, bodo letošnji Dan arhitektov posvetili vprašanju, zakaj je sodelovanje med strokami nujno za dobro projektantsko prakso. Predvsem pa bodo poskusili odgovoriti na vprašanje, kako je mogoče s sodelovanjem vseh deležnikov v postopku načrtovanja priti do boljših rezultatov.

V popoldanskem delu bodo predstavili nekaj primerov dobre prakse, ob 18. uri pa bo na vrsti okrogla miza na temo Zakaj je potrebno sodelovanje med strokami?. Zvečer bodo podelili priznanja ZAPS in odprli razstavo Slovenska arhitektura in prostor.

Zlati svinčnik za odlično izvedbo bodo prejeli dekleva gregorič arhitekti za kompaktno hišo na Krasu, Mojca Gregorski in Miha Kajzelj za skandinavsko hišo, Gregorskijeva, Kajzelj in Matic Lašič za Vrtec Poljčane, Studio UR.A.D. za osnovno šolo Alojzija Šuštarja ter Ravnikar Potokar arhitekturni biro za ureditev Cankarjevega trga in Blaževe ulice v Škofji Loki.

Zeleni svinčnik, priznanje za inovativno trajnostno gradnjo, je komisija prisodila projektu Garden Village Bled, pri katerem so sodelovali Gregor Vreš, Tina Demšar Vreš, Borut Kokelj, Barbara Kokelj in Miloš Jeftič.

Priznanja platinasti svinčnik, ki se podeljuje članu zbornice za obsežnejši opus na področju arhitekture, krajinske arhitekture ali prostorskega načrtovanja, letos ne bodo podelili, so sporočili iz ZAPS.