Slovenija 9.10.2015 9:00

Izdana monografija o zbirki Galerije Prešernovih nagrajencev Kranj

Kranj, 9. oktobra - V Galeriji Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost Kranj bodo drevi ob 18. uri predstavili monografijo o stalni zbirki slovenske umetnosti 20. in 21. stoletja. Z monografijo bo prvič predstavljena celotna zbirka umetniških del, ki jih je kranjska galerija pridobila v svoji 20-letni zgodovini, med letoma 1995 in 2015.

Stalna zbirka Galerije Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost Kranj v trenutku izdaje monografije obsega že 650 likovnih del 86 avtorjev, so sporočili iz galerije. Nekatera dela so jim podarili umetniki, nekaj jih je odkupila Mestna občina Kranj, del zbirke pa je v lasti Gorenjskega muzeja. Zbirko vsako leto dopolnjujejo še z novimi deli nagrajenih umetnikov.

Predstavitve monografije, o kateri bodo spregovorili avtorji strokovnih besedil Nadja Zgonik, Milček Komelj in Lev Menaše, se bo udeležila ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar, ki se je junija udeležila tudi odprtja razstave o galerijskem svetišču lavreatov ob 20-letnici kranjske galerije Prešernovih nagrajencev.

Predstavitev monografije bo potekala v prostorih Gorenjskega muzeja v Ullrichovi hiši, v okviru predstavitve stalne zbirke pa bosta v prihodnjih dneh v galeriji potekali tudi tudi dve predavanji, in sicer Miklavža Komelja o slikarstvu in poeziji ter Nadje Zgonik o tem, kako oblikovati likovno zbirko.

Kot zbirko izbranih del Prešernovih nagrajencev in nagrajencev Prešernovega sklada ocenjuje strokovni vodja galerije Lev Menaše, zbirka kaže odličen pregled razvoja uradnega modnega okusa predstavljenega obdobja. Ta nikoli ni bil enoten. Vodila so se neprestano spreminjala, opazovanje in analiziranje teh sprememb pa je eden glavnih mikov zbirke.