Slovenija 11.10.2015 6:00

V Piranu odpira vrata multimedijski muzej Mediadom Pyrhani

Piran, 11. oktobra - Ob občinskem prazniku bodo na Tartinijevem trgu v Piranu odprli multimedijski muzej in kulturno središče Mediadom Pyrhani. Pridobitev vzpostavlja nove trende v kulturni ustvarjalnosti, izboljšuje dostopnost do informacij s področja kulture in spodbuja vseživljenjsko učenje kot osnovo medgeneracijskega dialoga, poudarjajo na občini.

Piran. Piranski zaliv, obala, morje, mesto Piran, Tartinijev trg. Foto: Peter Černuta/STA Arhiv STA

Piran.
Piranski zaliv, obala, morje, mesto Piran, Tartinijev trg.
Foto: Peter Černuta/STA
Arhiv STA

Mediadom Phyrani je Občina Piran prenovila z evropskimi sredstvi prek razpisa ministrstva za kulturo, pri čemer je bil to najboljši projekt izmed vseh 57, ki so bili prijavljeni na razpis ministrstva leta 2013. Celotna investicija je znašala 1,1 milijona evrov, od tega je občina prispevala približno pet odstotkov.

Z objektom upravlja Zveza kulturnih društev Karol Pahor Piran, občina pa bo iz proračuna zagotavljala sredstva za zaposlene in za materialne ter obratovalne stroške.

Občina je prostore izjemnega arheološkega pomena v celoti namenila kulturnemu programu javnega značaja s poudarkom na prepletanju in interakciji različnih kulturnih vsebin in področij v povezavi s turizmom ter razvoju novih kulturnih potencialov, sodelovanje z obstoječimi kulturnimi akterji in ustanovami ter bogato samostojno produkcijo razstav, festivalov in premiernih uprizoritev.

Programska vsebina Mediadoma zajema medijsko razstavno pot skozi objekt, ki bo prikazovala Piran skozi zgodovino z novimi pristopi, kot sta 3D in 4D tehnologija, animirani film in interaktivne pedagoške igre. Tako bo v obalni prostor uvedla nove sodobne trende v kulturni ustvarjalnosti.