Slovenija 10.10.2015 12:12

Filmi s festivalov Liffe na ogled na televiziji

Ljubljana, 10. oktobra - TV Slovenija bo ob sobotnih večerih do konca novembra nekatere filme minulih izdaj ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe. Na ogled bodo filmi Ne!, Zaklonišče, Veliki večer, Zgodbe o konjih in ljudeh, Višja sila, Turneja in Koža, v kateri živim.

Ljubljana, Cankarjev dom. 25. ljubljanski mednarodni filmski festival LIFFE. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
25. ljubljanski mednarodni filmski festival LIFFE.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Tako si bo drevi mogoče ogledati film Ne!, politično dramo režiserja Pabla Larraina iz leta 2012, ki je nastala v koprodukciji Čila, ZDA in Mehike. V glavni vlogi filma, ki je bil nominiran za oskarja za najboljši tujejezični film, igra Gael Garcia Bernal. Medijska satira, postavljena v leto 1988, prikazuje resnično zgodbo o času padca Pinochetove diktature, ki ga ni povzročila krvava revolucija, pač pa kontroverzna oglaševalska akcija mladega oglaševalca Reneja Saavedre.

Prihodnjo soboto bo na ogled film Jeffa Nicholsa Zaklonišče, ki je leta 2011 na Liffu prejel vodomca. Filmska zgodba v ospredje postavlja Curtisa La Forcheja, ki s svojo ženo in gluho šestletno deklico živi srečno družinsko življenje, vse dokler ga ne začnejo preganjati sanje in slutnje o apokaliptičnem viharju.

Teden dni pozneje bodo predvajali satiro, ki slika položaj sodobnega delavstva - francosko-belgijsko-nemško črno komedijo Veliki večer z zgodbo očeta in mame Bonzini, ki vodita restavracijo v nakupovalnem centru. Čeprav upata, da bo vsaj eden od njunih sinov prevzel restavracijo, nič ne kaže na to. Za satiro je zaslužen eden najbolj drznih dvojcev med evropskimi cineasti - De Kervern in Delepine. Film so na Liffu prikazali leta 2012.

Zgodbe o konjih in ljudeh, več kot 20-krat nagrajeni islandski film, ki je bil na ogled na lanskem Liffu, bodo predvajali 7. novembra. Islandsko-nemško-norveška koprodukcija prinaša podeželsko romanco o človeškem v konju in konjskem v človeku.

Prav tako iz lanske izdaje Liffa pa bo 14. novembra na ogled film provokativnega švedskega režiserja Rubena Östlunda Višja sila. Film, ki je lani v Cannesu dobil veliko nagrado žirije, podaja zgodbo o mladi švedski družini, ki preživlja počitnice v francoskih Alpah in je priča silovitemu plazu ter očetovem impulzivnem in nepričakovanem odzivu.

Leta 2010 je v Cannesu zlato palmo za najboljšo režijo dobil francoski film Turneja Mathieuja Amalrica, ki si ga je bilo istega leta mogoče ogledati tudi na ljubljanskem festivalu. Preplet komične drame s filmom ceste, ki gledalca popelje v bizaren svet ameriških striptizet na turneji po francoski provinci, bo na sporedu 21. novembra, so zapisali na RTV Slovenija.

Kot zadnji film bodo 28. novembra zavrteli film slovitega španskega režiserja Pedra Almodovarja Koža, v kateri živim z Antoniom Banderasom v glavni vlogi. Film je bil leta 2012 nominiran za zlati globus za najboljši tuji film, na Liffu je bil na ogled leto prej. Protagonist Robert Ledgard, plastični kirurg, se vse od tragične nesreče, v kateri je zgorela žena, ukvarja z ustvarjanjem nove kože, s katero bi lahko preprečil tragedijo.