Slovenija 16.10.2015 9:21

Slovenj Gradec vnovič središče mladih literatov

Slovenj Gradec, 16. oktobra - Obetavni mladi literati iz Slovenije se bodo zbrali v Slovenj Gradcu, kjer bo danes in v soboto potekal 14. Festival mlade literature Urška. Na več lokacijah po koroškem mestu bodo danes potekale literarne matineje, nagrajenca izmed petih finalistov, uršljana ali uršljanko, pa bodo razglasili na osrednji večerni prireditvi.

Ljubljana. Nalivno pero, pisateljstvo, pesništvo, literatura, zvezek, zapiski. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Nalivno pero, pisateljstvo, pesništvo, literatura, zvezek, zapiski.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Festival, ki je namenjen razvoju in promociji mlade literature in literatov, organizira Javni sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD). Za častni naziv uršljan leta se je letos potegovalo 99 avtorjev iz vse Slovenije, v finale pa so se izmed 16 regijskih izbrancev po izboru glavne selektorice festivala pesnice, prevajalke in kritičarke Barbare Pogačnik uvrstili Karmen Hribar iz Šentjanža, Aleš Jelenko iz Loč, Urška Kramberger iz Dobrne, Jernej Kusterle z Jesenic in Karolina Zgaga iz Podbrda.

Kot dodatno besedilo, ki se pridružuje petim finalistom in bo predstavljeno na festivalu, je selektorica izbrala dramo Katje Gorečan iz Dramelj, avtorica pa se zaradi omejitev razpisa ne bo potegovala za nagrado. Uršljana ali uršljanko 2015 bodo tako izmed petih avtorjev razglasili na osrednji prireditvi drevi ob 20. uri v Kulturnem domu Slovenj Gradec. Izbranemu pisatelju ali pisateljici bo JSKD prihodnje leto za nagrado natisnil knjigo, so sporočili iz JSKD.

Hkrati bo JSKD na prireditvi predstavil zmagovalca letošnjega natečaja za najboljšo protestno pesem Mentorjev feferon, to je Vasja Klun, ki je zmagal s pesmijo Vojak. Na osrednji prireditvi bodo udeleženci letošnjo najboljšo protestno pesem prvič slišali tudi v glasbeni izvedbi zasedbe Kavaret. Pesem Vojak je med 71 prispelimi pesmimi skupno 45 avtorjev na letošnjem razpisu za najboljšo protestno pesem izbrala strokovna žirija v sestavi Ksenija Jus, Aida Kurtović, Matej Krajnc in Jose.

Festival se bo v Slovenj Gradcu zaključil v soboto z dopoldansko literarno delavnico Od bralca do bralca v slovenjgraški Knjižnica Ksaverja Meška.

Festival mlade literature Urška nadaljuje in nadgrajuje državna srečanja pesnikov in pisateljev začetnikov, ki so se začela pred več kot 40 leti v Gradišču pri Lenartu, sedanji Sv. Trojici. Pred 12 leti se je srečanje vsebinsko preoblikovalo in dobilo novo ime Festival mlade literature Urška. V teh letih je na srečanjih sodelovalo več kot 5000 mladih avtorjev, od katerih so mnogi danes uveljavljeni književniki.