Svet 13.10.2015 16:25

V Frankfurtu danes začetek največjega knjižnega sejma na svetu

Frankfurt, 13. oktobra - V Frankfurtu bodo popoldne odprli 67. knjižni sejem. Letošnja izdaja sejma ponovno postavlja v ospredje avtorje in njihova dela, saj sta digitalizacija in e-knjiga že postali realnost. Kot je na dopoldanski novinarski konferenci v Frankfurtu med drugim dejal v Indiji rojeni britanski pisatelj Salman Rushdie, je "literatura močna, avtorji ranljivi".

Ljubljana. Knjigarna, knjige. Foto: Tina Kosec/STA

Ljubljana.
Knjigarna, knjige.
Foto: Tina Kosec/STA

"Njihova življenja je mogoče uničiti, njihova dela pa obstanejo. A to ni nobena tolažba, ko si mrtev," Rushdiejeve besede povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Rushdie je spregovoril tudi o svobodi govora. "Omejevanje svobode govora ni le cenzura, je tudi napad na človekovo naravo," njegove besede povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi udeležbe Rushdieja, ki je širši javnosti najbolj poznan po romanu Satanski stihi, zaradi katerega je leta 1989 tedanji iranski verski in politični voditelj Ruholah Musavi Homeini nanj priklical fatvo in ga s tem obsodil na smrt, je svojo udeležbo na letošnjem sejmu tik pred zdajci odpovedal Iran. Iransko ministrstvo za kulturo je odpoved minuli teden utemeljilo s pojasnilom, da je Rushdie v islamskem svetu osovražen, saj "piše knjige, ki so žaljive do islama".

Moto letošnje izdaje sejma je Več literature, manj dogodkov. Kot je nekaj dni pred pričetkom sejma povedal direktor sejma Juergen Boos, se želi frankfurtski knjižni sejem ponovno bolj posvetiti vsebinam. Si pa Boos letos po pisanju nemške tiskovne agencije dpa obeta obeta "daleč najbolj političen sejem". Številne izmed 4000 dogodkov bodo zaznamovale teme, kot so beg in izgon, svoboda mišljenja in ekstremizmi.

Častna gostja je letos Indonezija. V Frankfurt naj bi pripotovalo 70 avtorjev, na nemškem knjižnem trgu pa je v letošnjem letu izšlo več kot 100 knjig indonezijskih avtorjev. V sklopu sejma načrtujejo 500 dogodkov.

Predstavitev Slovenije na sejmu tudi letos organizira Javna agencija za knjigo RS (JAK). Delegacija JAK bo v četrtek dopoldne Boosu uradno predala vsebinski elaborat slovenske kandidature za nastop v vlogi častne gostje na tem največjem knjižnem sejmu na svetu. Za predstavitev na slovenski nacionalni stojnici pa je JAK povabila več kot 30 slovenskih založb.

Na sejmu, ki se bo sklenil 18. oktobra, se bo predstavilo okoli 7000 razstavljavcev iz približno 100 držav. Organizatorji pričakujejo 300.000 obiskovalcev.