Svet 15.10.2015 5:30

V Milanu konec oktobra razstava Gauguinovih del

Milano, 15. oktobra - V milanskem Muzeju kulture (MUDEC) bodo 28. oktobra odprli razstavo del francoskega slikarja Paula Gauguina (1848-1903). Pod naslovom Gauguin - pripovedke iz raja bo združenih okli 70 del, med drugim bo mogoče videti znamenito umetnikovo sliko Avtoportret z rumenim Kristusom iz pariškega muzeja Orsay.

Postavitev se bo po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa osredotočila na figuralne vire, iz katerih je v svojih delih črpal Gauguin - od tedanje popularne umetnosti v Veliki Britaniji, preko stvaritev starega Egipta do inkovske civilizacije ter kultur Kambodže, Jave in Polinezije. Združila bo umetnine iz 12 svetovnih muzejev in zbirk. Na ogled bo do 2. februarja 2016.

Gauguin velja za enega najpomembnejših predstavnikov postimpresionizma in simbolizma. Slikar samouk, ki je kariero začel kot mornar in kasneje borzni mešetar, je v slikarstvu iskal pristnost in prvinskost, kar je razvidno v njegovi tematiki - kmečki motivi iz Bretanije in pejsaži s tihomorskih otokov.

Uporabljal je močne konture in tehniko nepretrganih ploskev. Kombinacije barv, v katerih prevladujeta rdeča in rumena, ustvarjajo vtis domišljijskih sanjskih pokrajin in postav.

Gauguin, rojen v Parizu, je večino otroštva preživel v Peruju. Po selitvi v Pariz leta 1871 se je začel družiti z impresionisti, kot sta Paul Cezanne in Camille Pisarro. Slednji je postal tudi njegov učitelj. V kasnejših letih je nekaj časa preživel in slikal z Vincentom van Goghom v Bretaniji.

Leta 1872 se je Gauguin poročil z Danko Mette Sophie Gad, s katero je imel pet otrok. Leta 1884 se je preselil v Koebenhavn, da bi nadaljeval svojo poslovno kariero, a se je leta 1885 vrnil v Pariz.

V želji po idiličnem življenju v neokrnjeni naravi se je leta 1891 preselil na Tahiti, med letoma 1893 in 1895 je zadnjič obiskal Francijo, nato pa do smrti 8. maja 1903 bival na otoku Hiva Oa.