Svet 14.10.2015 9:29

Dobitnik nagrade booker Jamajčan Marlon James

London, 14. oktobra - Dobitnik literarne nagrade booker je Jamajčan Marlon James. Nagrado je prejel za roman A Brief History of Seven Killings, za katerega je navdih našel v poskusu atentata na legendo reggae glasbe Boba Marleyja. James, ki so mu nagrado izročili v torek, je prvi Jamajčan, ki je v 47-letni zgodovini podeljevanja bookerja prejel to prestižno nagrado.

Dogajanje Jamesovega romana je postavljeno v pisateljev rojstni Kingston. Delo, ki pripoveduje o bojih med tolpami in trgovino z drogo, temelji na resničnih dogodkih. "Gre za kriminalko, ki presega svet kriminala in nas popelje globoko v nedavno zgodovino, o kateri vemo zdaleč premalo," besede predsednika žirije Michaela Wooda povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je ob prejemu nagrade dejal James, ima Jamajka bogato literarno tradicijo, zato se mu zdi kar malo nadrealistično, da je prvi Jamajčan, ki je prejel to nagrado. "Upam, da ne bom tudi zadnji," je dodal.

Kot je po pisanju hrvaške tiskovne agencije Hina še povedal James, je več let delal v marketinški agenciji in zraven pisal. Njegova prva knjiga John Crow's devil je bila kar 70 krat zavrnjena, zato je prenehal pisati. Ko je bila nazadnje objavljena leta 2005, pa je naletela na zelo dober sprejem pri bralcih, zato je ponovno začel pisati. Danes živi v Minneapolisu.

Za nagrado booker so bili nominirani še Nigerijec Chigozie Obioma, britanska avtorja Tom McCarthy in Sunjeev Sahota ter ameriški avtorici Anne Tyler in Hanya Yanagihara.

Nagrado booker so do leta 2013 podeljevali avtorjem iz Commonwealtha, Irske in Zimbabveja, nato pa so jo namenili vsem romanom, ki so bili napisani v angleščini in izdani v Veliki Britaniji. Nagrajenec prejme 50.000 funtov.

Lani je nagrado dobil avstralski pisatelj Richard Flanagan za knjigo The Narrow Road to the Deep North, ki so jo po vsem svetu prodali v skoraj 800.000 izvodih.