Slovenija 15.10.2015 11:05

Slovenski prevod Jungove Rdeče knjige spremlja cikel predavanj v CD

Ljubljana, 15. oktobra - Ob prevodu Rdeče knjige Carla Gustava Junga v slovenščino so pri založbi Beletrina v sodelovanju s Cankarjevim domom pripravili cikel predavanj o avtorju. Danes bo ob 19. uri na vrsti prvo predavanje, na katerem bosta prevajalca Jan Ciglenečki in Borut Škodlar spregovorila o tem, da je Rdeča knjiga "duhovno, mistično in psihotično doživljanje".

Ljubljana. Avtobiografsko delo Carla Gustava Junga Rdeča knjiga. Foto: STA

Ljubljana.
Avtobiografsko delo Carla Gustava Junga Rdeča knjiga.
Foto: STA

Rdeča knjiga je Jungovo avtobiografsko delo, sestavljeno ob intenzivnem soočenju z lastnim nezavednim. Prvič je bila objavljena posthumno, skoraj 50 let po avtorjevi smrti. Delo predstavlja neprecenljiv dokument globoko človeške izkušnje enega največjih mislecev 20. stoletja, saj bralcu ponuja vpogled v empirično ozadje njegovega poznejšega znanstvenega dela. Jung je v Rdeči knjigi zapisoval svoje sanje, vizije, fantazije in čustva, zaradi česar je objavo knjige začasa življenja prepovedal.

Na današnjem prvem predavanju iz cikla, posvečenega Jungu, bosta dva od petih prevajalcev Jungovega dela v slovenščino, Ciglenečki in Škodlar, razpravljala o tem, ali so zapisi v Rdeči knjigi plod duhovnega oziroma mističnega izkustva ali gre za psihotično doživljanje. Številna Jungova pričevanja v knjigi so namreč podobna opisom mističnih izkušenj, ki jim je skupno izkustvo poboženja. Predavanje je razprodano.

Že 26. oktobra bo v CD psihiater Jožef Magdič predaval na temo Človek in njegova Rdeča knjiga, v katerem bo predstavil, da vsak človek nosi v sebi rdečo knjigo, Jung pa je bil tako pogumen, da je svoje vsebine zapisal in razkril.

Kvalificirani jungovski psihoanalitik Matjaž Regovec bo 18. novembra spregovoril o podobi boga v Rdeči knjigi, cikel pa bo sklenil filozof, sociolog, religiolog in pisatelj Igor Škamperle s predavanjem na temo Jung - pot individuacije in oblikovanje sebstva.