Slovenija 16.10.2015 21:33

Uršljanka 2015 je Urška Kramberger iz Dobrne

Slovenj Gradec, 16. oktobra - Pesnica Urška Kramberger iz Dobrne je letošnja zmagovalka Festivala mlade literature Urška 2015. Uršljanko 2015 so razglasili na osrednji prireditvi festivala drevi v Slovenj Gradcu. Izbrani mladi pisateljici bo Javni sklad RS za kulturne dejavnosti prihodnje leto natisnil knjigo.

Za častni naziv uršljan leta se je letos potegovalo 99 avtorjev iz vse Slovenije. V finale so se izmed 16 regijskih izbrancev po izboru glavne selektorice festivala pesnice, prevajalke in kritičarke Barbare Pogačnik poleg Urške Kramberger uvrstili še Karmen Hribar iz Šentjanža, Aleš Jelenko iz Loč, Jernej Kusterle z Jesenic in Karolina Zgaga iz Podbrda.

"Poezija Urške Kramberger stavi na hitro šviganje semantične materije; v njenem pisanju je zaznati morda najbolj drzno in igrivo obvladovanje razdalj med pomenskimi polji in iznajdevanje redkih besed znotraj letošnje bere. S pretežno odsotnostjo punktuacije, z aliteracijami, nenavadnim sekanjem pomenskih polj vzpostavlja svoj pristop prolifičnih prostih asociacij, polje jezika zasede s široko artilerijo," je med drugim v obrazložitvi zapisala selektorica Barbara Pogačnik.

Urška Kramberger, rojena leta 1993, se po navedbah selektorice zaveda lastne razvite zavesti o jeziku, ki presega identitetne vzorce, kar z nežno ironijo označi v verzih: Identiteta se mora obregniti ob vse, kot da bi jo vzgajale mačke.

Poleg knjižne prvenke v letu 2016 se bo letošnja zmagovalka festivala prihodnje leto udeležila tudi literarnega gostovanja na mednarodnem festivalu Evropski pesniki v živo in javnih branj po Češki, in sicer na povabilo Avtorskega združenja Stranou (Ob robu), ki že lep čas skrbi za promocijo, prevajanje in objavljanje slovenske in drugih literatur.

Slovenj Gradec že tradicionalno v jesenskem času gosti festival mlade literature Urška, ki je namenjen razvoju in promociji mlade literature in literatov. Številni obetavni mladi literati in drugi ljubitelji literature so se tako danes družili na več literarnih matinejah. Festival se bo v koroškem mestu zaključil v soboto z dopoldansko literarno delavnico Od bralca do bralca v slovenjgraški Knjižnica Ksaverja Meška.